Navalnyj dömd till 20 dagars arrest

Navalnyjs kampanj för att kandidera i presidentvalet om ett halvår renderade honom i kväll 20 dagars arrest.

Fredagens gripande av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj slutade med att han släpptes på kvällen, men skulle inställa sig i domstol i dag måndag. På kvällen hade Navalnyj befunnits skyldig att upprepade gånger ha uppmanat till deltagande i icke-tillståndsgivna manifestationer och dömdes till 20 dagars arrest.

Navalnyj menade att president Putin på så vis hade beslutat att ge sig själv en present inför 65-årsdagen på lördag.

Fredagskvällens planerade möte i Nizjnij Novgorod som Navalnyj genom gripandet hindrades från att resa till – och vars arrangörer också greps av polisen i staden – ägde ändå rum. Enligt Radio Svobodas korrespondent samlades drygt tusen personer.

Efter det tillfälliga frisläppandet i fredags kunde Navalnyj på lördagen och söndagen delta i massmöten i Orenburg i södra Ryssland respektive Archangelsk i norr. Av bilder att döma kunde deltagarna räknas i tusental. Det är dock nästan bara unga personer som syns på bilderna.

Under den senaste tiden har liknande möten med Navalnyj närvarande genomförts i flera stora städer: Chabarovsk, Vladivostok, Jekaterinburg, Murmansk, Omsk och Novosibirsk.

På lördag kväll är ett möte utlyst i Rysslands andra viktigaste stad, Sankt Petersburg. De lokala myndigheter har enligt Navalnyj ignorerat ansökningarna om mötestillstånd och viceguvernören har sagt att Navalnyjs kampanj aldrig kommer att beviljas ett sådant i staden.

Navalnyj uppmanade i kväll sina anhängare att genomföra även det mötet utan honom.

Sankt Petersburg har nyligen stängt Marsfältet – en centralt belägen park som under tsartiden fungerade som excercisfält – för de mindre appellmöten som tidigare varit tillåtna där. Detta i spåren av vårens ovanligt stora demonstrationer i Sankt Petersburg andra städer, initierade av Navalnyj och riktade mot makthavarnas korruption. Fredagens demonstration planeras äga rum just på Marsfältet.

Även Navalnyjs kampanjchef Leonid Volkov, som i fredags var bland de gripna i Nizjnyj Novgorod, dömdes i dag till 20 dagars arrest.

Källor: Radio Svoboda 1, 2, 3Navalny.com