Navalnyj förgiftad av ”novitjok”

Det var ett gift ur ”gruppen novitjok” som förgiftade den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, meddelar i dag den tyska regeringen. Navalnyj vårdas alltjämt på Charitésjukhuset i Berlin.

Enligt den tyska regeringskommunikén är det ett tyskt militärt laboratorium som på begäran av Charitésjukhuset har undersökt prover och kommit fram till att det var ett gift ut ”gruppen novitjok” som för snart två veckor sedan drabbade Navalnyj.

Som iöst.nu tidigare rapporterat pekade även tidigare undersökningar i den riktningen.

Det nya undersökningsresultatet föranledde ett möte mellan förbundskansler Angela Merkel och de tyska finans-, utrikes-, försvars-, inrikes- och justitieministrarna. Man bestämde sig där för att informera Ryssland om resultatet och även att tillsammans med andra EU- och Nato-länder förbereda ett svar på väntade ryska protester. Partifraktionerna i det tyska parlamentet ska också informeras.

Även Organisationen för förbud av kemiska vapen, OPCW, ska informeras.

Förgiftningen av den ryske oppositionsledaren ser därmed ut att bli en internationell fråga, i likhet med novitjokattacken mot den tidigare ryske underrättelseofficeren Sergej Skripal i brittiska Salisbury för två och ett halvt år sedan. Den gången avslöjades två ryska GRU-officerare som gärningsmän. Konsekvensen blev omfattande ömsesidiga diplomatutvisningar mellan västländerna och Ryssland.

Till skillnad från Skripalförgiftningen ägde attacken mot Navalnyj dock rum inne i själva Ryssland.

Charitésjukhuset meddelar att Navalnyjs tillstånd förbättras men är fortsatt allvarligt. Han intensivvårdas fortfarande med respirator.