Navalnyj gripen i Moskva

Oppositionspolitikern och antikorruptionskämpen Aleksej Navalnyj greps i dag i Moskva.

Enligt Moskvapolisens presstjänst grips han för att upprepade gånger ha uppmanat till deltagande i icke-tillståndsgivna massmöten. Inför presidentvalet i mars nästa år för Navalnyj en mycket livaktig kampanj med bland annat framträdanden inför masspublik runtom i landet.

Det var i morse som Navalnyj själv meddelade att han gripits av polisen när han kom ut från sin bostad. Han var då på väg att ta tåget till Nizjnij Novgorod där han skulle delta i ännu ett möte. Utan att få veta varför han gripits fördes han till en polisstation.

Mötet i Nizjnij Novgorod, en stad med över en miljon invånare, skulle äga rum på Markintorget framför stadens huvudstation för flodtrafik. Stadsmyndigheterna hade först beviljat mötestillstånd men meddelade senare att torget var upptaget.

Från en organisatör av bilfestivaler fick mötesarrangörerna veta att denne brådskande hade ombetts att ordna en sådan på platsen. I förrgår annonserades i stället att en sportfestival skulle äga rum.

Mötesarrangerörna i Nizjnij Novogorod avsåg ändå att genomföra mötet, men två av dem greps i morse tillfälligt och myndigheterna fraktade sedan bort den redan monterade scenen.

Navalnyjs valstab har polisanmält hindrandet av mötet.

Om trakasserier från polis och regimtrogna huliganer gentemot Navalnyjs valkampanj har iöst.nu tidigare rapporterat. Häromdagen besöktes hans valstab i Tjeljabinsk av en utsänd från polisens antiextremismavdelning, det så kallade Center E, som delade ut samtalskallelser till var och en av de fem medarbetarna.

Medarbetarna lämnar varje veckan in ansökningar om mötestillstånd för att ta emot Navalnyj, hittills omkring 25 sådana med olika tider och platser angivna. Men de får hela tiden till svar att platserna redan är upptagna av miljöaktioner. De har anmält de systematiska avslagen till domstol där en process skulle inledas under gårdagen.

Källa: Mediazona, Znak.com