Navalnyj häktad inför straffprövning

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj greps i går vid ankomsten till Sjeremetevo-flygplatsen i Moskva. I dag häktades han genom domstolsbeslut och 29 januari riskerar han att skickas i fängelse på tre och ett halvt år.

Navalnyj evakuerades i augusti till Berlin efter att ha blivit förgiftad med nervgiftet novitjok, av allt att döma vid ett mordförsök genomfört av den ryska säkerhetstjänsten FSB. Han överlevde dock och i stället för att bli av med sin opponent har den ryska regimen fått ännu en politisk skandal på halsen.

Inför årsskiftet inleddes så ännu en i raden av politiskt motiverade brottsutredningar mot politikern, denna gången mot påstådd förskingring av insamlade medel. I vad som tycks ha varit ett försök att få Navalnyj att bli kvar i utländsk exil hotade den ryska kriminalvården också med att omvandla ett tidigare villkorligt straff till verkligt fängelse.

Trots detta meddelade Navalnyj i förra veckan att han nu kände sig tillräckligt återställd för att återvända hem och att han hade köpt flygbiljetter till i går.

Efter ankomsten till Sjeremetevo-flygplatsen greps han dock, liksom tillfälligtvis även ett sextiotal av hans anhängare. I dag infann sig domstolen på den polisstation där han hölls och beslutade om trettio dagars häktning av oppositionsledaren.

Redan 29 januari väntar dock en domstolsprövning av kriminalvårdens begäran om att omvandla det villkorliga straffet till ett verkligt.

Domen i fråga är från december 2014 och rör Aleksej Navalnyjs och hans bror Olegs tidigare logistiktjänster åt företaget Yves Rocher. Oleg Navalnyj avtjänade ett verkligt tre-och-ett-halvt-årigt straff och frigavs 2018, medan oppositionspolitikern har haft det villkorliga straffet hängande över sig under en prövoperiod som gick ut 30 december.

Kriminalvården menar att han undanhållit sig dess kontroll genom att dröja kvar längre än nödvändigt i Tyskland. De hänvisar till en artikel skriven av hans tyska läkare i tidskriften Lancet. Där framgår det att han återhämtade sig ganska snabbt efter vad ryska myndigheter refererar till som ”sjukdomen”.

Yves Rocher-domen har tidigare använts för att blockera Navalnyjs deltagande i presidentvalet 2018.

Domen har förklarats godtycklig och icke rättssäker av Europadomstolen för mänskliga rättigheter, men därefter fastställts av Rysslands Högsta domstol. Navalnyj har dock erhållit ekonomisk kompensation från det ryska rättsväsendet i enlighet med Europadomstolens beslut.

Gripandet av Navalnyj har – liksom tidigare förgiftningen av honom – utlöst omfattande internationell kritik mot Ryssland. Även Sveriges utrikesminister Ann Linde uttryckte i går sin oro.

Östgruppen för mänskliga rättigheter kräver i ett uttalande att Navalnyj släpps fri, och samtidigt att Ryssland avskaffar den så kallade ”agentlagen” (som nyligen skärptes) och att man upphör med sin förföljelse av den ryska demokratirörelsen. Samtidigt uppmanas Sverige till utökade sanktioner mot de ansvariga för förföljelsen och till mer aktivt stöd åt demokratirörelsen.