Navalnyj hotas av fängelse för frånvaro

Den ryske oppositionsledarens villkorliga fängelsestraff från 2014 kan omvandlas till tre och ett halvt års fängelse, om den ryska kriminalvården får som den vill. Genom att befinna sig i Tyskland undanhåller han sig deras kontroll menar de.

Den villkorliga fängelsedomen har hängt över Navalnyj sedan december 2014. Från början utmätte domstolen en femårig prövoperiod under vilken domen kunde förvandlas till ett verkligt fängelsestraff om Navalnyj misskötte sig. Senare förlängdes prövoperioden med ytterligare ett år och i morgon, 30 december, är dess sista dag. Under den tiden måste han finnas tillänglig för myndighetens kontroll.

I går ställde kriminalvårdsmyndigheten ett ultimatum: om inte Navalnyj personligen infunnit sig för ett kontrollmöte i dag på morgonen, så skulle man begära i domstol att fängelsestraffet träder i kraft.

Navalnyj befinner sig som bekant i Tyskland sedan i augusti, då han evakuerades till Charitésjukhuset i Berlin för att vårdas för förgiftning av det militära nergiftet novitjok. Bakom förgiftningen står – enligt nyliga avslöjanden – ett särskilt giftmordskommando i den ryska säkerhetstjänsten FSB. President Putin avfärdar dock anklagelsena och FSB hävdar att de är fejkade.

Navalnyjs tyska läkare har skrivit en artikel om fallet i den ansedda medicinska tidskriften Lancet. Den har nu kriminalvårdsmyndigheten läst. De hänvisar till att Navalnyj enligt artikeln skrevs ut från Charitésjukhuset redan 20 september och friskförklarades 12 oktober. Han saknar därmed aktningsvärda skäl att undanhålla sig kriminalvårdens kontroller.

Tidigare myndighetsinitiativ för att omvandla villkorligt fängelse till verkligt för Navalnyj har runnit ut i sanden. Hur det ska gå denna gång återstår att se.

Domen från 2014 handlade om ett påstått bedrägeri mot företaget Yves Rocher. Den användes för att vägra Navalnyj att ställa upp i presidentvalet 2018. Samtidigt med det villkorliga straffet mot Aleksej Navalnyj utdömdes också ett verkligt tre-och-ett-halvt-årigt fängelsestraff mot hans bror Oleg. Brodern avtjänade hela straffet och släpptes sommaren 2018.