Navalnyj i hungerstrejk

Den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj inledde i går en hungerstrejk, och kräver att få träffa en extern läkare. Enligt hans medarbetare fortsätter han dock att dricka vatten.

Navalnyj som sedan någon månad lider av tilltagande ryggsmärtor och minskad rörlighet och känsel i först höger ben, och nu även vänster, kräver att en extern läkare som han själv har valt får besöka honom i fängelset. Kriminalvården har i egen regi låtit honom träffa en neurolog och genomgå magnetkameraundersökning. Mot smärtan får han ibuprofen. Men någon diagnos har han ännu inte fått och Navalnyj menar att man undanhåller honom denna.

Navalnyj har själv tidigare spekulerat i att ryggproblemen kan ha orsakats av obekväma ställningar i samband med häktestransporter, och en tänkbar diagnos skulle kunna vara diskbråck.

En grupp läkare har dock uttryckt oro för att problemen i stället kan vara relaterade till den ryska säkerhetstjänstens giftmordsförsök på honom i augusti. I sin kungörelse av hungerstrejken, som publicerades i går, uttrycker även Navalnyj farhågor om att rygg- och benproblemen kan bero på förgiftning.

I kungörelsen, formellt riktad till fängelsechefen, säger Navalnyj även att denne inofficiellt låtit förbjuda medfångarna att städa kring Navalnyjs sovplats. ”Ärligt talat hade jag, efter tre veckors sömntortyr, väntat mig något mer originellt än att hälla sand runt min säng medan jag är på sjukmottagningen”, skriver Navalnyj. ”Men detta är väl ett tilltag som motsvarar den nivå inom maktapparaten där ni arbetar.” Navalnyj har tidigare klagat på att han nattetid väcks varje timme för att kontrollera att han inte rymt.

I helgen fick han besök av en så kallad ”samhällelig observatörskommitté”. Enligt besökarna kunde Navalnyj gå på egen hand och hade inga andra krav än att få tillgång till Diklofenak (i Sverige mer känt som Voltaren). Medlemmar i kommittén sa sedan till media att Navalnyj ”simulerar”.

De samhälleliga observatörskommittéerna instiftades genom en ny lag 2008 men har på senare år alltmer kommit att bestå av tidigare anställda inom rättsväsendet. Så är också fallet med den kommitté som besökte Navalnyj.