Navalnyj förgiftad och utan medvetande

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har troligen blivit förgiftad och intensivvårdas på ett sjukhus i Omsk i Sibirien.

Under en flygresa från Tomsk till Moskva i morse blev Navalnyj dålig, berättar hans medarbetare Kira Jarmysj som var med honom på resan för Moskvaekot.

– Han sa att han mådde dåligt och bad mig om en servett, han svettades. Han bad att jag skulle prata med honom för han ville koncentrera sig på ljudet av rösten. Jag samtalade med honom varefter serveringsvagnen med vatten kom förbi. Jag frågade om vatten skulle hjälpa, han sa nej, och att han måste gå till toaletten. Han gick iväg till toaletten och sedan förlorade han medvetandet.

En annan flygpassagerare berättar att Navalnyj hördes skrika från toaletten, och delade på internet en video där de plågade skriken hörs.

Planet nödlandade i Omsk och Navalnyj fördes med ambulans till sjukhuset. Där försattes han i koma och kopplades till en respirator.

Preliminära rapporter gör gällande att Navalnyj kan ha förgiftats med något halucinogent preparat.

Kira Jarmysj säger att det enda Navalnyj hade intagit innan resan var en mugg te i kafeterian på flygplatsen i Tomsk. Kafeteriaägaren säger att han undersöker saken och ska granska inspelningar från övervakningskameror. Polisen ska också ha börjat undersöka saken på plats, och övervakar nu dessutom sjukhuset, där även säkerhetstjänsten FSB ska ha infunnit sig.

I juli 2019 drabbades Navalnyj också av en trolig förgiftning i ett häkte i Moskva, och Jarmysj tycker att händelserna liknar varandra. Publicisten och Pussy Riot-aktivisten Pjotr Verzilov som blev förgiftad för två år sedan – och då evakuerades till ett sjukhus i Berlin – tycker också att händelsen liknar det som då hände honom själv.

Navalnyj har på senare år varit Rysslands populäraste oppositionspolitiker, särskilt bland ungdomar, men han tilläts inte ställa upp i presidentvalet 2018. Han har utmärkt sig genom stora demonstrationer och avslöjanden av korruption bland makthavare och höga tjänstemän.

(Denna nyhet kommer att uppdateras då Navalnyjs hälsotillstånd klarnar.)