Navalnyj inte längre samvetsfånge

Amnesty international erkände i januari den fängslade ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj som samvetsfånge. Men i början av denna vecka blev det känt att organisationen drar tillbaka erkännandet, på grund av politikerns nationalistiska förflutna.

Navalnyj sitter som iöst.nu rapporterat om fängslad för att ha brutit mot sin anmälningsplikt till kriminalvården, vilket möjliggjort för myndigheterna att omvandla ett tidigare villkorligt straff till ett reellt. Han kommer av allt att döma att behöva sitta inlåst i de närmsta två och ett halvt åren. Han har också av kriminalvården klassats som flyktbenägen, en absurd åtgärd som sannolikt syftar till att begränsa hans kontakter med omvärlden under fängelsetiden.

Därutöver dömdes han nyligen till dryga böter för att ha förolämpat en åldrig krigsveteran.

Omfattande protester mot fängslandet fick också näring av den ryska säkerhetstjänstens giftmordsförsök på oppositionsledaren i augusti förra året, och av en avslöjande film om vad som tros vara Putins palats vid Svarta havet.

Navalnyj greps i januari vid återkomsten från Tyskland, där han vårdades efter förgiftningen och har återhämtat sig under hösten och vintern.

Organisationen Amnesty international betraktade processen mot honom som politiskt motiverad och erkände honom som samvetsfånge. Organisationen har också genomfört en internationell namninsamling för hans frisläppande.

Men i början av veckan blev det känt att hans status som samvetsfånge dragits tillbaka. Bakgrunden är hans nationalistiska eller rasistiska retorik för tio-femton år sedan.

I dag ger han uttryck för mer liberala åsikter men har aldrig tydligt tagit avstånd från tidigare uttalanden – sannolikt för att inte förlora stöd från nationalistiskt sinnade ryssar. I en intervju till den berömde polske journalisten Adam Michnik 2015 förklarade Navalnyj att han ville styra in den nationalistiska opinionen på ett mer civiliserat spår.

Amnesty menar dock att Navalnyj inte tagit avstånd från uttalandena och att han därmed inte uppfyller organisationens kriterier för vem som kan klassas som samvetsfånge. Organisationen fortsätter dock att kräva hans frigivning.

Organisationens beslut kommer efter att den New York-baserade vänsterfeministiske aktivisten Katja Kazbek exponerat Navalnyjs tidigare uttalanden i sociala medier. Kazbek har även skrivit krönikor för ryska statsägda RT. Det har föranlett kritik mot Amnesty för att låta sig påverkas av rysk statspropaganda.