Navalnyj lurade giftman att erkänna

Genom en raffinerad tjuvringning lurade Aleksej Navalnyj en av sina attentatsmän att erkänna mordförsöket på honom. Plojen ägde rum på morgonen innan de detaljerade uppgifterna om giftmordspatrullen blev kända.

Att FSB stod bakom novitjokförgiftningen av Navalnyj i augusti hade fram till 14 december bara varit ett antagande. Men denna dag offentliggjorde sajterna Bellingcat och The Insider detaljerade uppgifter om hur det gått till och vilka som varit inblandade.

Och vid sjutiden på morgonen samma dag hade Navalnyj själv ringt runt till attentatgruppens medlemmar i hopp om att få någon att erkänna dådet. Detta avslöjade han själv i dag.

För att underlätta detta förvrängde Navalnyj – som alltjämt befinner sig i Tyskland där han fick vård efter förgiftningen – sitt nummer till ett som hade använts i FSB-gruppens egna operationer. Han presenterade sig också som assistent till ordföranden i Rysslands Säkerhetsråd Nikolaj Patrusjev, och sa att han ville kontrollera några uppgifter inför att han skulle föredra ärendet för denne.

Bland annat ville man veta varför Navalnyj inte hade dött.

Nästan alla som svarade lade på ganska snabbt. Men en av de uppringda, Konstantin Kudrjavtsev, lät sig luras och talade med Navalnyj i tre kvarts timme. Det inspelade samtalet ska nu finnas publicerat och nedtecknat på The Insiders webbsida.

Att Navalnyj inte dog förklarar Kudrjavtsev, enligt nyhetssajten Meduza, med flygplanets snabba nödlandning i Omsk och med ambulanspersonalens operativa ingripande där. I övrigt var det en välplanerad operation, ansåg Kudrjavtsev. Han berättar också hur han själv gjorde rent Navalnyjs beslagtagna kläder från nervgiftet novitjok. Särskilt noga var han med sömmarna på insidan av Navalnyjs kalsonger.

En annan av de uppringda, Michail Jevdokimov – som är chef för FSB:s regionala terroristrotel – erkände också att han hade lämnat över de beslagtagna kläderna till Kudrjavtsev. Men han ville inte diskutera fler detaljer på en okrypterad telefonlinje.

Rysslands president Vladimir Putin avfärdade häromdagen, ännu en gång, både förgiftningsanklagelserna och de nya uppgifterna om vilka som konkret hade utfört attentatet. Han gick dock med på att dessa hade skuggat oppositionsledaren eftersom denne uppenbarligen har hjälp av utländsk (amerikansk, enligt Putin) underrättelsetjänst.

Bellingcat och The Insider gör återkommande avslöjanden baserade på källor som journalister vanligen inte har tillgång till – exempelvis telefondata och passagerarlistor – och som kan antas komma från västliga underrättelsetjänster.