Navalnyj på sjukhus i Berlin

I morse anlände den förmodat förgiftade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, fortfarande i koma men i stabilt tillstånd, till Charitésjukhuset i Berlin. Tidigast på måndag tror man sig där ha någon uppfattning om vad som hänt honom.

Navalnyj transporterades från Omsk i Sibirien med ett specialchartrat plan, arrangerat av stiftelsen Cinema for Peace som för två år sedan även hjälpte den då förgiftade oppositionelle aktivisten Pjotr Verzilov till samma sjukhus. Kostnaden täcks av Boris Zimin, son till grundaren av telebolaget Vimpelkom, och av den demokrativänliga Ziminstiftelsen.

Planet skulle enligt media landa på Schönefeldflygplatsen, men kom i stället till den numera militära Tegelflygplatsen, enligt tidningen Bild av säkerhetskäl. En poliskonvoj följde Navalnyj till sjukhuset.

Läkarna på sjukhuset i Omsk hade dessförinnan uteslutit ett antal giftiga ämnen som orsak till Navalnyjs tillstånd, men inte identifierat orsaken. De talar om en störning i ämnesomsättningen. Navalnyjs anhöriga och medarbetare är övertygade om att han avsiktligt har förgiftats.

Som iöst.nu i förrgår rapporterade blev Navalnyj dålig och förlorade medvetandet tidigt på morgonen, under en flygning från Tomsk till Moskva. Planet fick nödlanda i Omsk där han fördes med ambulans till sjukhuset.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel uttryckte tillsammans med Frankrikes Emmanuel Macrón oro över händelsen och erbjöd vård i Tyskland.

Under gårdagen motsatte sig dock läkarna i Omsk att Navalnyj skulle transporteras till Berlin, med hänvisning till att hans hälsoläge inte var stabilt. Navalnyjs medarbetare misstänkte att man fördröjde transporten så att det eventuella giftet skulle hinna lösas upp och inte gå att identifiera.

Dessförinnan hade Navalnyjs fru dessutom sagt till pressen att transportpolisen, som ansvarar för ärendet, sagt sig ha identifierat ämnet och att detta var farligt, och att alla runtom den förgiftade därför måste bära skyddsdräkt. Någon bekräftelse av detta ville myndigheterna inte ge.

En influgen läkare från Moskva sa att man inte ansåg att Navalnyj hade förgiftats, och att man delgett de anhöriga en diagnos. Navalnyjs medarbetare kommenterade senare att man bara fått höra vilka symtom Navalnyj uppvisade men inte vad de berodde på. Den influgne läkaren sa också att det ämne man funnit var en vanlig industrikemikalie och att man varit osäker på dess koncentration. Denna kemikalie tycks inte ha med förgiftningen att göra.

Sent i går kväll gick slutligen de ryska läkarna med på att släppa iväg Navalnyj, efter att han enligt deras utsago stabiliserats och de ”slutgiltigt kunnat utesluta” förgiftning. Av pressbilder framgår att Navalnyj vid ankomsten till Berlin transporterades i en kuvös.