Navalnyj samvetsfånge igen

Amnesty International erkänner återigen den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj som samvetsfånge och ber om ursäkt för att man i februari drog tillbaka ett tidigare sådant erkännande.

Navalnyj erkändes som samvetsfånge då han fängslades efter sin återkomst från Tyskland i januari. Efter att den vänsterfeministiske New York-baserade aktivisten Katja Kazbek i sociala medier delat gamla videoinlägg där Navalnyj framför ett grovt nationalistiskt budskap, blev det dock känt att Amnesty bestämt sig för att inte längre kalla Navalnyj samvetsfånge. Man fortsatte dock att kräva hans frigivning.

Kazbek har även skrivit krönikor i ryska statsägda RT och Amnesty International anklagades för att låta sig påverkas av Kremlpropaganda.

Nu ber organisationen om ursäkt och säger att beslutet dels aldrig var avsett att bli offentligt och dels att det var felaktigt. Man skriver i ett pressmeddelande att man sett över sina kriterier och kommit fram till att människors ståndpunkter utvecklas över tid och att Navalnyj inte bör lastas för vad han sa 2007-2008.

Man beklagar också att kontroversen spelat Kreml i händerna och riktar skarp kritik mot den ryska regimen som fängslat Navalnyj inte för något brott utan för hans strävan att delta i landets offentliga liv, vilket gör honom till just samvetsfånge. Man skriver också att den ryska staten ”dömer Aleksej Navalnyj till en långsam död” och kräver dels hans omedelbara frigivning och dels att han får omedelbar tillgång till oberoende sjukvård.

Som iöst.nu tidigare rapporterat dömdes Navalnyj i januari att avtjäna två år och åtta månader i fängelse för att inte ha fullgjort sin anmälningsplikt i en tidigare villkorlig dom. I fängelset har han lidit av tilltagande ryggproblem, sannolikt diskbråck, och har hungerstrejkat för att få träffa externa läkare. Efter att sådana läkarbesök kommit till stånd avbröt han 23 april hungerstrejken. Dagen innan hade även landsomfattande demonstrationer för honom ägt rum.