Navalnyj utreds för förtal

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj utreds för att ha förolämpat en åldrig krigsveteran, meddelar Utredningskommittén. Anledningen är hans kommentar till en propagandavideo för de ryska konstitutionsändringarna.

I videon läser en lång rad personer upp den nya inledningen till Rysslands konstitution, som väntas bli bekräftad genom en ”folklig omröstning” om ett par veckor.

Det rör sig om värderingsavsnittet:

”Vi, det mångnationella folket i Ryska federationen, förenade av ett gemensamt öde på vår jord, bekräftande människans rättigheter och friheter, medborgerlig fred och endräkt, bevarande den historiskt uppståndna statliga enheten, utgående från allmänt erkända principer om lika rättigheter och folkens självbestämmande, hedrande förfädernas minne, som gett oss kärlek och respekt för Fosterlandet, tro på godhet och rättvisa, återfödande Rysslands suveräna stat och bekräftande okränkbarheten i dess demokratiska grund, eftersträvande att säkra Rysslands välstånd och blomstring, utgående ifrån ansvar för vårt Fädernesland inför den nuvarande och kommande generationer, antar Ryska federationens konstitution.”

Alla läser upp några ord var och i följd, ackompanjerade av högstämd musik.

Totalt medverkar femton personer i videon, de flesta mer eller mindre kända: det är en kosmonaut, en designer, den gamle hockeyspelaren Vjatjeslav Fetisov, en skådespelare, en kvinnlig och en manlig artist, en företrädare för republiken Kalmuckien, den åldrige veteranen Ignat Artemenko från andra världskriget, en konståkerska, en hjärtläkare, en museidirektör på Krim, en ostmejerist, ett fartygsbefäl i Svartahavsflottan och en fyrbarnsmamma samt en musikteaterchef.

Konstitutionsändringarna, som är omfattande, uppfattas av många framförallt som ett sätt att ”nolla” president Vladimir Putins mandatperioder. Detta så att han kan låta sig omväljas ytterligare två gånger och sitta kvar till 2036, utöver de tjugo år han nu redan har styrt Ryssland. Ändringarna har redan klubbats av parlamentets båda kamrar, godkänts av konstitutionsdomstolen, och undertecknats av Putin själv.

För att träda i kraft ska de dock också godkännas i en ”folklig omröstning”. Detta är något som inte stipuleras i den nuvarande konstitutionen men som uppenbarligen har bedömts nödvändigt för att ge ändringarna legitimitet. Omröstningen skulle ha ägt rum i april men fördröjdes av coronapandemin. Nu ska den bli av 1 juli, med möjlighet att rösta även under den föregående veckan.

Aleksej Navalnyj delade propagandavideon på Twitter och Telegram och kommenterade: ”Åh, här är de, raringarna. Jag måste erkänna att det här gänget korrupta lajeker ser ganska svagt ut. Se på dem: de är en skam för landet. Människor utan samvete. Förrädare.”

I sociala medier uppmärksammades snabbt den åldrige veteranen Artemenko som offer för Navalnyjs påhopp. Det spreds information om att denne blivit dålig och till och med ska ha fått hämtas med ambulans när han fått kännedom om Navalnyjs hårda ord. En anmälan till Utredningskommittén och Moskvas åklagarkammaren gjordes av Ilja Remeslo som sitter i den federala Samhällskammaren.

Utredningskommittén meddelar nu på sin hemsida att man inlett en förundersökning om förtal, med Navalnyj som misstänkt och Artemenko som målsägande.