Navalnyj utskriven från Charitésjukhuset

Den förgiftade ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj skrevs i går ut från Charitésjukhuset i Berlin. Läkarna där tror att han kan bli fullt återställd.

I ett pressmeddelande på sjukhusets hemsida står det:

”Aleksej Navalnyj, som undergått behandling vid universitetssjukhuset Charité sedan 22 augusti 2020, skrevs i går ut från den inneliggande vården.

Patientens tillstånd hade förbättrats tillräckligt för att han skulle kunna skrivas ut från akut slutenvård. Aleksej navalnyj hade fått behandling på Charité under totalt 32 dagar, av vilka 24 dagar tillbringades i intensivvård. Baserat på patientens framsteg och nuvarande tillstånd, tror de behandlande läkarna att fullständigt tillfrisknande är möjligt. Det är dock än så länge för tidigt att bedöma de långsiktiga effekterna av hans allvarliga förgiftning.

Beslutet att offentliggöra detaljer om herr Navalnyjs tillstånd fattades i samråd med patienten och hans hustru.”

För några dagar sedan beskrev den 44-årige Navalnyj själv på Instagram hur han höll på att återhämta sig. ”Alldeles nyligen”, skrev han, ”kände jag inte igen människor och förstod inte hur man samtalar /…/ Nu är jag en kille vars ben skakar när han går i trappan, men som tänker ’åh, det här är ju en trappa, den går folk upp för, men jag behöver nog hitta en hiss’. Tidigare skulle jag bara ha stått och stirrat tomt på den.”

Som iöst.nu tidigare rapporterat förgiftades Aleksej Navalnyj under en arbetsresa i Sibirien 20 augusti. Efter något dygn evakuerades han till Charitésjukhuset i Berlin.

Hans förgiftning har ytterligare försämrat relationerna mellan Ryssland och västländerna, särskilt efter att ett tyskt militärt laboratorium konstaterat att det var det sovjetiska nervgiftet novitjok han hade utsatts för. Novitjok har tidigare använts i bland annat giftmordsförsöket på Sergej Skripal i brittiska Salisbury för två och ett halvt år sedan, då den ryska militära underrättelsetjänsten GRU pekades ut som ansvarig.

Ryssland ifrågasätter uppgiften men den har bekräftats av svenska FOI:s laboratorium i Umeå och även av ett franskt laboratorium.

Fyndet av novitjok ska ha möjliggjorts tack vare att Navalnyjs medarbetare gjorde en egen brottsplatsundersökning på hans hotellrum i Tomsk, och då säkrade en vattenflaska där en mindre mängd gift fanns. Flaskan skickades till Tyskland, utom räckhåll för de ryska myndigheterna.

Fler spår av giftet tros kunna finnas på Navalnyjs kläder som beslagtogs av rysk polis och vars vidare öde är okänt.