Navalnyjs andreman kvar i arrest

Leonid Volkov, oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs kampanjledare, fördes efter avtjänat arreststraff direkt till domstolen för att dömas till ett nytt.

Volkov hade suttit av 20 dagars arrest för att ha organiserat en demonstation i Moskva 9 september förra året. Demonstrationen var riktad mot den då nyligen lanserade och mycket impopulära höjningen av pensionsåldern.

Han skulle släppas klockan sex i morse.

I stället fördes han till polisstationen i Moskvas Tverräjong där man upprättade en ny anmälan mot honom för en likadan demonstration som också genomförts 9 september, men i Sankt Petersburg. Räjongdomstolen har behandlat ärendet under dagen och på eftermiddagen rapporterades att Volkov fått ett nytt arreststraff på 15 dagar.

9 september ägde liknande demonstrationer rum i ytterligare åtta städer. Polisen ska ha sagt till Volkov att de tänker ställa honom till svars för var och en av dessa.

Det betyder, konstaterar Volkovs kollega Ivan Zjdanov – som är chef för Navalnyjs antikorruptionsfond – att Volkov kan hållas inlåst till i höst. 9 september preskriberas ärendena så efter det går det inte att döma Volkov för just de här demonstrationerna. På Twitter skriver Zjdanov att det uppenbara syftet är att hålla Volkov borta fram till lokal- och regionalvalen som äger rum i just september.

Också inför presidentvalet i mars 2018 lät myndigheterna Volkov vänta på att få avtjäna ett arreststraff så att han blev borta under en period närmare själva valet. Navalnyj hade vägrats att få ställa upp i valet och drev i stället en kampanj för att bojkotta det.

Får två veckor sedan upprättades även en annan anmälan mot Volkov, om missaktning mot myndigheterna enligt den nya lagstiftning som började gälla under våren. I en tweet hade Volkov – genom att skriva om den ”sagolike” Putin – anspelat på den första domen enligt lagstiftningen. För det riskerar han femton dagars arrest eller böter på upp till närmare femtiotusen kronor.

Nyligen nekades dessutom Navalnyj för nionde gången på sju år att få registrera ett politiskt parti, vilket också försvårar valdeltagandet.

Källa: Radio Svoboda