Navalnyjs attentatsmän kopplas till fler dödsfall

Den grupp inom säkerhetstjänsten FSB som knutits till giftmordförsöket på Aleksej Navalnyj kopplas nu till tre andra möjliga attentat – med dödlig utgång. Sajterna Bellingcat, The Insider och den tyska tidningen Der Spiegel presenterade i går en ny undersökning.

Bevisen utgörs av resedata, vilket även tidigare – jämte telefondata, passregister och annan svårtillgänglig information – använts i en rad avslöjanden av Bellingcat och The Insider. Man säger sig ha kommit över uppgifterna på svarta marknaden men mer sannolikt är nog att västliga underrättelsetjänser har läckt dem till de undersökande journalisterna.

I december presenterades en kartläggning av hur medlemmarna i ett tidigare okänt giftmordskommando inom FSB hade skuggat oppositionsledaren Navalnyj vid flera tillfällen de senaste åren, inklusive vid det tillfälle i augusti då han förgiftades med nervgiftet novitjok. I en raffinerad tjuvringning lurade Navalnyj också en av attentatsmännen att själv berätta om dådet.

Putin har avfärdat påståendena om mordförsök men medgett att FSB nog skuggar Navalnyj. Han menar att det är motiverat med tanke på den hjälp oppositionsledaren nu får av, hävdar Putin, amerikanska CIA.

Det nya avslöjandet stärker dock ytterligare bilden av just ett specialiserat giftmordskommando inom FSB. Flera medlemmar i gruppen ska nämligen ha varit på plats vid tre olika dödsfall som kan ha varit mord, enligt ett referat av Moscow Times.

Det första fallet gäller den 26-årige Timur Kuasjov som hittades död i en skog nära sitt hem i Kabardino-Balkarien 2014. Han hade dessförinnan klagat över hot från polisen, som ska ha varit missnöjd med hans oppositionella aktiviteter. Den officiella dödsorsaken var hjärtattack men en obducent ska ha funnit ett stickmärke i hans armhåla.

Det andra fallet rör 45-årige Ruslan Magomedragimov, en politisk akivist i Dagestan, som hittades död utanför Machatjkala 2015. Hans släktingar säger sig ha sett två stickmärken på hans hals.

Det tredje fallet rör en regimtrogen politiker, 41-årige Nikita Isajev, som dog under en tågresa i november 2019. Isajev hade nyligen utnämnts till regionalpolitisk rådgivare åt ledaren för partiet Rättvisa Ryssland.

Något uppenbart politiskt motiv att röja honom ur vägen finns inte. Men journalisterna spekulerar kring att hans många utlandsresor kan ha inneburit att han var agent åt den ryska underrättelsetjänsten och att han kanske kan ha förrått denna. De understryker att de inte har några bevis för den teorin. Men om västliga underrättelsetjänster tillhandahåller deras information kan man nog förmoda att de vet mer om den saken.