Navalnyjs bror efterlyst

Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs bror Oleg Navalnyj har efterlysts. Myndigheterna uppges inte få tag i honom och vill omvandla ett villkorligt fängelsestraff till verkligt fängelse.

Oleg Navalnyj avtjänade ett tre-och-ett halvt-årigt fängelsestraff fram till sommaren 2018, då han frigavs. Han var då dömd för påstådd ekonomisk brottslighet tillsammans med Aleksej med anledning av den logistiktjänster de hade tillhandahållit åt företaget Yves-Rocher.

Aleksejs ådömdes då ett lika långt straff men bara villkorligt. Prövotiden sträckte sig dock ända till årsskiftet 2020/2021 och det var för att ha försummat anmälningsplikten under den tiden som han greps för ett år sedan, då han återvände hem från Tyskland där han återhämtat sig från ett giftmordsförsök. Han dömdes sedan att tillbringa två år och åtta månader i fängelse.

Efter protester runtom i landet med krav på Navalnyjs frigivning åtalades flera av hans medarbetare för att genom sina kallelser till protesterna ha brutit mot pandemirestriktionerna. Bland annat fick hans bror Oleg ett års villkorligt fängelse, en dom som föll i augusti.

I går blev det känt att kriminalvårdsmyndigheten begärt att straffet ska omvandlas till verkligt fängelse. Begäran ska enligt plan behandlas av en domstol i Moskva 18 februari.

Men i dag dök så Oleg Navalnyj upp på inrikesministeriets lista över efterlysta. Advokaten Nikos Paraskekov uppger till nyhetsbyrån Interfax att efterlysningen utfärdats då polisen inte lyckats lokalisera Oleg Navalnyj på hans hemadress. Det är enligt Paraskekov oklart om Oleg Navalnyj är kvar i landet eller inte. De flesta av Navalnyjs nära medarbetare har redan tidigare gått i exil och fortsätter att verka därifrån.