Navalnyjs bror lämnar fängelset

Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs bror Oleg släpptes i dag ur fängelset efter att ha avtjänat tre och ett halvt år för påstått bedrägeri.

Enligt domen från december 2014 hade bröderna Navalnyj med sitt logistikföretag bedragit Yves Rocher. Detta trots att det senare företaget själva inte menade sig ha blivit lurade på några pengar.

Människorättsorganisationen Memorial har betraktat Oleg som politisk fånge och Europadomstolen för mänskliga rättigheter har underkänt domen, som alltså omfattar båda bröderna. Aleksej dömdes till skillnad från Oleg bara till villkorligt fängelse men domen motiverade myndigheternas vägran att låta honom ställa upp i presidentvalet i mars.

Europadomstolens underkännande, från november förra året, underkändes i sin tur i april av Rysslands högsta domstol. Samtidigt beordrade dock domstolen att en ny utredning av omständigheterna i fallet skulle företas.

Fängslandet av Oleg Navalnyj har allmänt uppfattats som en påtryckning mot Aleksej, som bland ryska oppositionspolitiker utmärker sig genom både popularitet och kompromisslöshet. Strategin har dock inte fungerat. Aleksej Navalnyj är med sitt omfattande nätverk av volontärer alltjämt Putinregimens mest aktiva motståndare.

Olegs fängelsetid har präglats av godtyckliga disciplinanmärkningar för att han exempelvis spillt brödsmulor på sängen, gjort armhävningar utan jacka, inte sovit efter tapto och inte burit mössa på väg till toaletten. På så vis har han nekats villkorlig frigivning, begränsats i sin kontakt med omvärlden, inte fått röra sig fritt till bibliotek och matsal, samt under ett och ett halvt år placerats i ensamcell. Sju gånger har han förpassats till straffcell.

Genom brev har han dock hållit sin Facebooksida uppdaterad med ironiska rapporter om tillvaron i fångenskap.

Straffet har han avtjänat i fängelse nummer 5 i Narysjkino i Orjollänet.

– Jag har aldrig brutit mot lagen och tänker inte heller göra det i framtiden, sa Oleg Navalnyj under en rättegångsförhandling om villkorlig frigivning i februari 2017. Jag har drabbats för att regeringen inte gillar min brors verksamhet.

Vid frigivningen i dag möttes han av anhöriga, däribland brodern Aleksej, och ett pressuppbåd.

Källa: Radio Svoboda 1, 2