Navalnyjs parti nekas registrering

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs parti har återigen nekats officiell registrering, eftersom partinamnet plötsligt blivit upptaget. Det är hans nionde nekade försök att registrera ett parti.

Navalnyj har försökt registrera ett parti sedan 2012 men justitieministeriet vägrar hårdnackat att gå med på detta, ständigt med nya ursäkter. Det tänka partinamnet har under tiden ändrats från Folkalliansen till Framstegspartiet och allra senast Framtidens parti.

Denna gång meddelade justitieministeriet avslag med hänvisning till att Framtidens parti redan existerar. Det är Fria medborgares parti som ska ha bytt namn till just detta, något de själva inte offentliggjort och som enligt Radio Svoboda inte heller hunnit registreras i ministeriets publika register.

Fria medborgares parti leds av en Aleksandr Zorin som tidigare ska ha dykt upp vid Navalnyjs appellmöten för att protestera mot dem. Enligt Navalnyj rör det sig om ett Kremlstyrt låtsasparti.

2012 råkade man ut för en liknande manöver då en politisk konsult, Andrej Bogdanov, lät döpa om sitt parti Hemlandet till Folkalliansen. Bogdanov var då redan känd för att ha skapat ett tiotal partier som det aldrig blev något av – ofta med namn som liknade existerande partiers.

Och 2018 döptes ett annat av Bogdanovs partier, Medborgerlig ställning, om till Framstegspartiet. Ordförande blev en Vitalij Serukanov som är känd från tv där han talar illa om Navalnyj och själv påstår sig ha arbetat i dennes antikorruptionsstiftelse, något som enligt Navalnyj inte är sant.

I september äger lokal- och regionalval rum i Ryssland. Navalnyj uppger på sin hemsida att även om man inte heller denna gång kommer att ha ett parti att luta sig mot, så ska man organisera namninsamling för oppositionella kandidater och bistå dem i valkampanjen.

För en vecka sedan meddelades också Dmitrij Gudkovs oppositionsparti ha fått avslag på en registreringsansökan från justitieministeriet. Även Gudkov lovade att man ändå skulle försöka hjälpa allierade kandidater i septembervalen.

Källor: Radio Svoboda, Ryska BBC, navalny.com