Navalnyjteam kämpar på

Appen ”Navalnyj” där väljare kunde ta del av rekommenderade kandidater i den ”smarta röstningen” har försvunnit ur App store och Google Play. Detta efter krav från ryska myndigheter.

Valen till statsduman och en del regionala och lokala församlingar inleds i dag fredag och avslutas på söndag. De rekommenderade ”smarta röstnings”-kandidaterna offentliggjordes i förrgår men i dag på morgonen rapporterades appen där väljarna kan ta reda på vilka de är ha försvunnit ur de två butikerna. I datorversionen av Google Play dröjde den sig visserligen kvar, men i mobilversionen var den borta.

Den ryska kommunikationsinspektionen Roskomnadzor försöker blockera den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs ”smarta röstning”, som går ut på att undergräva maktpartiet Enade Rysslands ställning. De utländska internetjättarna har dock hittills vägrat att hjälpa till. Roskomnadzor har förklarat att bolagens fortsatta vägran kommer att betraktas som utländsk inblandning i valet. En domstol i Moskva har också beslutat att Google måste ta bort ”smart röstning” ur sin sökmotor.

Parallellt med kampen för att få folk att rösta ”smart” på andra kandidater än maktpartiet Enade Rysslands, så publicerade Navalnyjs landsflyktiga medarbetare i går en utredning som visar att utrikesminister Sergej Lavrov har ett nära förhållande till en kvinna som heter Svetlana Poljakova och att de fritt använder sig av oligarken Oleg Deripaskas privatjet, villor och hotell. Lavrov är en av de som toppar Enade Rysslands partilista i parlamentsvalet. Det ryska utrikesministeriets talesperson Marija Zacharova menar i en kommentar att ingen ifrågasätter Lavrovs utrikespolitiska kompetens och hon hävdar också att denna typ av avslöjanden stöds av utländska underrättelsetjänster.

Enade Ryssland väntas trots svagt opinionsstöd behålla sin dominans i parlamentet efter helgens val, eftersom oppositionspartierna är ännu svagare och sinsemellan splittrade. Rent fusk och annan manipulation kan också komma att rädda partiet från en nedgång. I dagsläget har det 336 av 450 platser i statsduman.