Nobels fredspris till Dmitrij Muratov

Tidningen Novaja Gazetas chefredaktör Dmitrij Muratov får – tillsammans med sin filippinska kollega Maria Ressa – årets fredspris. Pressfrihet och demokrati gör världen fredligare, förklarade priskommitténs ordförande under presskonferensen i Oslo.

Novaja Gazeta har funnits sedan 1993 och betraktas av många som Rysslands ledande kritiska massmedium. Genom undersökande reportage exponerar tidningen maktövergrepp och korruption, och sex av dess reportrar har sedan starten blivit mördade. Mest känt är fallet med Anna Politkovskaja som sköts ihjäl i hissen till sitt bostadshus 2006 av tjetjenska gärningsmän. Spåren pekar – liksom i en rad andra politiska mord både i och utanför Ryssland – i riktning mot Tjetjeniens envåldshärskare Ramzan Kadyrov, som dock aldrig ställs inför rätta i sådana fall.

Dmitrij Muratov har varit chefredaktör för Novaja Gazeta under större delen av dess livstid.

”Dmitrij Andrejevitj Muratov har i årtionden försvarat yttrandefriheten i Ryssland under allt mer utmanande förhållanden”, lyder priskommitténs motivering. ”1993 var han en av grundarna till den oberoende tidningen Novaja Gazeta. Sedan 1995 har han varit tidningens chefredaktör under totalt 24 år. Novaja Gazeta är den mest oberoende tidningen i Ryssland i dag, med en fundamentalt kritisk attityd till makten. Tidningens faktabaserade journalistik och professionella integritet har gjort den till en viktig informationskälla om censurdrabbade aspekter av det ryska samhället som sällan nämns av andra media. Sedan starten 1993 har Novaja Gazeta publicerat kritiska artiklar om ämnen som sträcker sig från korruption, polisvåld, olagliga gripanden, valfusk och ”trollfabriker” till användandet av ryska militära styrkor både inom och utom Ryssland.

Novaja Gazetas motståndare har svarat med trakasserier, hot, våld och mord. Sedan tidningens start har sex av dess journalister mördats, inklusive Anna Politkovskaja som skrev avslöjande artiklar om kriget i Tjetjenien. Trots morden och hoten har chefredaktören Muratov vägrat att överge tidningens oberoende linje. Han har konsekvent försvarat journalisters rätt att skriva vad de vill om vadhelst de vill, så länge de håller sig till journalistikens professionella och etiska riktlinjer.

Utan yttrandefrihet och pressfrihet vore det svårt att framgångsrikt verka för att förbrödrande mellan folken, nedrustning och en bättre världsordning ska ta vid i vår tid. Utdelandet av detta års Nobelpris för fred är därför fast förankrat i Alfreds Nobels testamentvillkor.”

– Jag anser att detta är ett pris till Anna Politkovskaja, Jurij Sjekotjichin, Igor Domnikov, till mina döda och älskade vänner och kollegor, säger Dmitrij Muratov i en kommentar. Och det är ett pris till de människor som nu utropas till utländska agenter och oönskade element.