Novaja Gazeta har kartlagt mordet på Boris Nemtsov

Ruslan Geremejev och i förgrunden en annan medlem i mordgruppen, Tamerlan Eskerchanov. Övervakningsbild från Hotell Ukrainas foajé dagen före mordet.
Ruslan Geremejev och i förgrunden en annan medlem i mordgruppen, Tamerlan Eskerchanov. Övervakningsbild från Hotell Ukrainas foajé dagen före mordet.

Mordet på oppositionsledaren Boris Nemtsov för ett år sedan kan knytas till den tjetjenska ledningen – men samtidigt finns obesvarade frågor till Putins inre krets. Det skriver tidningen Novaja Gazeta som forskat i utredningen av mordet.

Genom källor i utredningen har tidningen skapat sig en bild av hur det gick till när Nemtsov mördades 27 februari förra året.

Mordbeställningen ska ha lagts ut till konkurrerande tjetjenska grupper redan i augusti 2014 – den som hann först skulle få 15 miljoner rubel (1,8 miljoner kronor i dagens penningvärde). Från början ska beställningen också ha omfattat exiloligarken Michail Chodorkovskij, radiostationen Echo Moskvys redaktör Aleksej Venediktov samt journalisten Ksenija Sobtjak. Men då Nemtsovmordet resulterade i snabba gripanden som ledde uppmärksamheten tillbaka till Tjetjenien drogs de beställningarna tillbaka.

Att det tog så lång tid att utföra mordet förklarar tidningen dels med Nemtsovs oregelbundna levnadsvanor – som gjorde det svårt att planera för ett lämpligt tillfälle – och dels med att den aktuella mordgruppen föredrog att tillbringa sin tid på restauranger och med prostituerade, som de misshandlade grovt. Tidningen beskriver hur kriminella grupper ur den tjetjenske presidenten Ramzan Kadyrovs polisstyrkor upprätthåller en ständig närvaro i Moskva – där de ägnar sig åt mord, kidnappning och utpressning i ekonomiska syften. Gruppen som mördade Nemtsov kom från polisbataljonen ”Sever” och samordnades av vice bataljonschefen Ruslan Geremejev.

Att mördarna greps så snabbt och resolut berodde enligt Novaja Gazeta på de federala myndigheternas uppdämda frustration över Kadyrovs framfart, samt på att Putin signalerat missnöje över mordet. Sedan ska dock en uppgörelse ha träffats mellan Kadyrovs folk och representanter för Viktor Zolotov – hög säkerhetschef och en gång i tiden Putins livvakt – som begränsar skadan för den tjetjenska sidan. Bland annat har chefen för landets utredningsmyndighet konsekvent vägrat att skriva på efterlysningen av Geremejev.

Mördarna, som till en början erkände och angav politiska motiv, förväntas i den kommande rättegången skylla mordplaneringen på Geremejevs chaufför Ruslan Muchutdinov, som gömmer sig i Förenade arabemiraten. Själva de dödande skotten skylls också på Beslan Sjavanov – som dog i samband med gripandena – medan den verklige skytten sannolikt var Zaur Dadajev.

Novaja Gazeta är känd som Rysslands mest oberoende tidning, inte minst sedan den likaledes mördade journalisten Anna Politkovskaja arbetade där. Även mordet på henne begicks av en tjetjensk grupp.

Källa: Novaja Gazeta