Ny brittisk information om förgiftning

Storbritannien lättade på fredagen något på sekretessen kring förgiftningen av den i Ryssland förräderidömde före detta GRU-officeren Sergej Skripal och hans dotter Julia.

Mordförsöket, som utfördes med det av Sovjetunionen uppfunna kemiska stridsmedlet Novitjok, har den senaste månaden skapat kris i relationerna mellan Ryssland och västvärlden, med bland annat hundratals diplomatutvisningar som följd.

I ett brev från Sir Mark Sedwill, Storbritanniens nationelle säkerhetsrådgivare, till Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg refereras i dag åtminstone delar av den underrättelseinformation som ska ha gjort britterna övertygade om att Ryssland ligger bakom mordförsöket.

Där står bland annat: ”Vi har information som visar att rysk underrättelsetjänst intresserat sig för Skripals åtminstone sedan 2013, då e-postkonton tillhörande Julia Skripal blev måltavla för GRU:s cyberspecialister.”

”Under 2000-talet inledde Ryssland ett program för att prova sätt att leverera kemiska stridsmedel och att utbilda personal från specialenheter i att använda dessa vapen”, står det också i brevet. De undersöka metoderna ska ha inkluderat ”applicering på dörrhandtag”. Den högsta koncentrationen av Novitjok som brittiska utredare hittade fanns just på handtaget på Sergej Skripals ytterdörr.

Under det senaste årtiondet ska Ryssland enligt Sedwills brev ha producerat och lagrat små mängder av novitjok ”inom samma program”.

Brevet nämner även den så kallade Owenutredningen som för några år sedan pekade ut Ryssland som skyldigt till mordet på den avhoppade säkerhetsofficeren Aleksandr Litvinenko. Fallet är snarlikt Skripalförgiftningen såtillvida att ett avancerat gift användes (det radioaktiva polonium-210) och när det gäller offrets bakgrund.

I Litvinenkofallet kunde man mycket tydligt knyta spåren av polonium till den före detta säkerhetsofficeren Andrej Lugovojs rörelser i London. Den dödande dosen levererades med te som Litvinenko erbjöds av Lugovoj. Lugovoj har sedan gjort karriär som parlamentariker och tv-kändis och erhållit en utmärkelse från Putin.

I onsdags offentlliggjorde Scotland Yard ett öppet brev från Julia Skripal, som nu skrivits ut från sjukhuset, där hon tills vidare vänligen avvisar erbjudanden om stöd från Rysslands ambassad. Hon tar även avstånd från sin kusin Viktoria. Denna har i rysk tv försökt avdramatisera situationen genom en inspelning av vad som förefaller vara ett fejkat telefonsamtal med Julia.

Sergej Skripal uppges fortsatt vara allvarligt sjuk.

Källor: The Guardian, CNN, Scotland Yard