Ny fängelsedom för upprepad protest

Aktivisten Konstantin Kotov dömdes i går av en lokal domstol i Moskva till fyra års fängelse för upprepade fredliga protester.

Domen föll enligt paragraf 212.1, och är den andra i sitt slag. Första gången paragrafen tillämpades var mot Ildar Dadin 2015. Dadins fängelsevistelse kantades av tortyranklagelser och skarp kritik mot själva paragrafen. Han släpptes i förtid, hans fall togs upp i Konstitutionsdomstolen, och straffet upphävdes senare av Högsta domstolen.

Därefter har paragraf 212.1 inte tillämpats, förrän i år. I januari och april inleddes förundersökningar mot Vjatjeslav Jegorov och Andrej Borovikov, deltagare i protesterna mot soptippar i Kolomna respektive Sjijes. Båda inväntar rättegång och är tills vidare förbjudna att delta i protester och att använda internet.

Konstantin Kotovs fall har i jämförelse med dem hanterats i expressfart.

Brottsutredningen inleddes efter att han hade gripits vid massprotesten 10 augusti, mot diskvalificeringen av oppositionskandidater i valet till Moskvas stadsfullmäktige som äger rum på söndag. Dessförinnan hade han på Facebook manat att ansluta till ett liknande möte 19 juli, samt deltagit i protestmöten mot gripandet av journalisten Ivan Golunov 12 juni, mot FSB 13 maj och mot gripandet av doktoranden Azat Miftachov 2 mars. Samtliga episoder låg till grund för åtalet. Rättegången inleddes i tisdags och domen föll i går torsdag.

Paragraf 212.1 stipulerar att den som inom loppet av ett halvår mer än två gånger fälls för administrativa förseelser mot demonstrationslagarna kan åtalas för brott och dömas till maximalt fem års fängelse.

Domen mot Kotov åtföljdes i går av protester i och utanför domstolsbyggnaden.

Filmkritikern och festivalarrangören Aleksej Medvedev, som är bekant med Kotov genom tidigare protester mot fängslandet av den ukrainske regissören Oleg Sentsov, var en av protestdeltagarna. Till Radio Svoboda säger han om Kotov:

– Det är å ena sidan en av de mest beslutsamma och modiga människorna, och å andra sidan en av de vänligaste, mest harmlösa och icke-agressiva. Hans gripande var ännu en signal om att allt blir värre och värre och om vi inte protesterar vet man inte vad som kan vänta oss.

Källa: Radio Svoboda