Ny identifiering av Berlinmördare

Den undersökande sajten Bellingcat pekar nu ut en tidigare efterlyst man som identisk med den gripne i Berlinmordet i augusti. Tyskland utvisar också två ryska diplomater för att landet inte samarbetat i mordutredningen.

Som iöst.nu tidigare rapporterat sköts den tidigare tjetjenske rebellen Zelimchan Changosjvili till döds i Berlin 23 augusti. En man med ett ryskt pass i namnet Vadim Sokolov greps då, men hans identitet har varit oklar. Enligt tidigare rapportering från Bellingcat var passet äkta men utställt i falskt namn. Detta tyder på att ryska myndigheter är inblandade i mordet.

Enligt ett tidigare tips som Bellingcat rapporterat om skulle ”Sokolov” vara identisk med en tidigare rysk polismajor som ska sitta i ryskt fängelse för mord. Man uteslöt dock inte att tipset kunde vara avsiktligt vilseledande.

Bellingcat återger nu tillsammans med sin samarbetspartner The Insider nya uppgifter från tyska Der Spiegel om att myndigheterna i Berlin ska ha identifierat den gripne gärningsmannen som en tidigare efterlyst rysk medborgare. Sajten säger sig dessutom på egen hand ha fastställt dennes identitet, och menar att han heter Vadim Krasikov.

Krasikov efterlystes internationellt av Ryssland efter ett mord på ett rysk affärsman 2013. Mordet bär uppenbara likheter med det på Changosjvili så tillvida att gärningsmannen använde en cykel. Ett dataprogram för ansiktsigenkänning ska enligt Bellingcat också ha gett ett tydligt matchande resultat mellan foton på Krasikov och ”Sokolov”.

Efterlysningen på Sokolov drogs tillbaka 2015, varefter hans identitet enligt Bellingcat också rensades ut ur de flesta ryska databaser – till vilka sajten har anmärkningsvärt god tillgång.

Uppgifterna stärker antagandet om ryska myndigheters inblandning i Changosjvilimordet.

Som ytterligare bekräftelse rapporteras i dag mordutredningen flyttas över från lokala myndigheter i Berlin till den federala tyska åklagarmyndigheten, och två ryska diplomater – enligt Spiegel underrättelseofficerare under diplomatisk täckmantel – förklaras persona non grata och måste lämna landet inom en vecka. Enligt ett officiellt uttalande från det tyska utrikesministeriet utvisas diplomaterna för att Ryssland inte samarbetat i mordutredningen och då det finns indikationer på att mordet beordrats av ryska eller åtminstone tjetjenska myndigheter.

Källor: Bellingcat, Deutsche Welles ryska redaktion, Tysklands utrikesministerium