Nya anklagelser mot professor i landsflykt

Professor Savva från Krasnodar i södra Ryssland.
Professor Savva från Krasnodar i södra Ryssland, nu på flykt undan fängelse och nya anklagelser.

Människorättsförsvararen och professorn Michail Savva som i februari rapporterades ha flytt Ryssland för att undgå fler fabricerade åtal, anklagas nu återigen för bedrägeri.

Enligt anklagelsen som offentliggjordes i dagarna ska Savva i samråd med andra ha försnillat minst 150000 rubel. Pengarna ingick i ett regionalt bidrag på 750000 rubel som 2012 utbetalades till kurser om socialt entreprenörskap. Flera föreläsningar påstås inte ha ägt rum. Därmed bekräftas också Michail Savvas farhåga att han hade fler anklagelser att vänta.

Som Fokus Ryssland tidigare berättat dömdes Savva för ett år sedan till tre års villkorligt fängelse, även då för bedrägeri. Anklagelserna mot honom handlade om två saker: dels skulle han ha försnillat ett regionalt bidrag om 300 000 rubel till sitt resurscenter för enskilda organisationer, dels skulle han ha fått betalt för universitetsföreläsningar som någon annan genomfört. Under utredningen hade han suttit häktad i sju månader.

Det var efter att han i vintras förhörts på nytt som Savva befarade att nya anklagelser var på gång. Han beslöt då att lämna landet, vilket ledde till att hans straff omvandlades från villkorligt till verkligt fängelse. Enligt uppgift söker han nu asyl i ett västland. Han har själv hävdat att hela fallet till en början var avsett att pressa honom till att vittna falskt mot andra i ett uppdiktat spionerimål.

Källa: Yugopolis