Nya detaljer om dödlig skållning

I Kaliningrads Moskvaräjong pågår rättegången mot de två poliser som anhållits för 36-årige Ivan Vsjivkovs död i en arrestcell. Videoupptagningar från polisstationen tyder på att dödsfallet var ett resultat av oaktsamhet.

Vsjivkov var berusad och hade gripits för lindrig huliganism då han firade sin svågers födelsedag. Efter ett slagsmål med en annan fånge flyttades han till en annan cell, där han fortsatte med att slå sönder inredningen.

Senare hittades han död i tre decimeter högt vatten.

Enligt en preliminär undersökning hade han slitit sönder först skyddsnätet framför värmelementet och sedan ledningen till själva elementet. Det heta vattnet skulle ha skållat honom till döds.

Hans anhöriga menade dock att han borde ha tagit skydd från det heta vattnet på sängen – som var högre än vattenståndet. Sjivkovs blåslagna öron vittnade, trodde hans mor, om att han hade slagits medvetslös innan den dödliga skållningen och därför inte kunde ta skydd.

Under den pågående rättegången har flera videoinspelningar visats som tecknar en mer fullständig bild av händelseförloppet än tidigare.

En polisman har visserligen talat om att gå och ge den stökige Vsjivkov stryk. Men i polismannens egen videoupptagning från cellen är denne lugn och sansad, och vill i stället med filmandet dokumentera Vsjivkovs beteende. Inspelningen avslutas med att Vsjivkov sliter av vattenledningen.

I en annan inspelning samtalar en av de åtalade – jourhavande polisen Aleksandr Ivanov – med en kvinnlig tekniker och skojar om den stökige Vsjivkovs tilltag med vattenledningen. Han skyller detta på att den andre åtalade – Nikolaj Plebuch, som var arbetsledare – hade beslutat att ta av Vsjivkov handbojorna.

Vsjivkovs skrik från den alltmer vattenfyllda cellen verkar tolkas som ett uttryck för den aggressiva förvirring han uppvisat. Först efter en halvtimme tycks Plebuch ha upptäckt att Vsjivkov skållats och då nätt och jämt är vid liv. Ambulans tillkallas men Vsjivkov avlider.