Nya fängelsedomar i Bolotnaja-fallet

ryssland är inget fängelse
Sympatisörer med de åtalade demonstrerar utanför domstolen i Moskva

På måndagen fick ytterligare fyra demonstranter sina domar i det rättsliga efterspelet till det så kallade Bolotnaja-fallet. Samtliga fälldes av domstolen och dömdes till fängelse, en av dem villkorligt.

Det var den 6 maj 2012 som tiotusentals Moskvabor gick ut på gatorna för att protestera mot Putins tillträde till presidentposten. Under demonstrationen – som tillåtits av myndigheterna – uppstod sammandrabbningar mellan demonstranter och polis. 650 människor greps, varav totalt ett 30-tal åtalades för våldsamt upplopp.

De fyra som dömdes på måndagen greps först flera månader efter demonstrationen, anklagade för våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman. Aleksandr Margolin och Aleksej Gaskarov dömdes till tre och ett halvt års fängelse, Ilja Gusjtjin till två och ett halvt års fängelse och Jelena Kochtarjova till tre år och tre månader villkorligt.

Över 200 personer hade kommit till domstolen i Moskva för att ge sitt stöd åt de åtalade. Några av dem vecklade ut en banderoll med texten ”Ryssland är inget fängelse” utanför domstolsbyggnaden. De greps dock snabbt av närvarande polis.

Ryska människorättsförsvarare anser att rättsprocessen mot Bolotnaja-fångarna är politiskt motiverad. En internationell kommission har också slagit fast att det som hände den 6 maj inte kan klassas som våldsamt upplopp. Mot denna bakgrund betraktar till exempel den ansedda organisationen Memorial merparten av de dömda demonstranterna som politiska fångar.

Källa: Radio Svoboda