Nya HBTQ-mord i Tjetjenien

Förföljelsen av homosexuella i Tjetjenien har tagit ny fart, rapporterar Ryska HBTQ-nätverket. Två personer uppges ha dödats.

Omkring fyrtio personer, både män och kvinnor, ska enligt Ryska HBTQ-nätverkets programdirektör Igor Kotjetkov ha gripits under de senaste veckorna.

– Åtminstone två har dött på grund av tortyr, säger han. Vi vet också att gripandena utförs av medarbetare i de rättsvårdande myndigheterna och att de drabbade hålls olagligt i Argun.

Den nya förföljelsevågen började med att administratören för en gruppsida i det sociala mediet VKontakte greps. I gruppen kommunicerade homosexuella män boende i Norra Kaukasien med varandra.

De tjetjenska myndigheterna har beskrivit tidigare uppgifter om förföljelsen som desinformation. Enligt Kotjetkov gör den lokala polisen allt för att de gripna inte ska kunna lämna republiken och få skydd av domstol.

– Man tar ifrån dem deras identitetshandlingar, hotar att fabricera brottsanklagelser mot dem eller deras nära, och tvingar dem att skriva under tomma blanketter.

För snart två år sedan rapporterades om omfattande förföljelse av HBTQ-personer i Tjetjenien, med gripanden och mord. Ryska HBTQ-nätverket ska därefter ha hjälpt omkring etthundrafemtio personer att fly området, och de flesta av dessa att lämna Ryssland helt och hållet.

Vid sidan av halvhjärtade försök från den officiella ryska människorättsombudsmannen Tatiana Moskalkova att få igång brottsutredningar kring fallen, har de federala myndigheterna inte vidtagit några kännbara åtgärder mot förföljelsen.

Ett av de offer som iöst.nu tidigare rapporterat om var den tjetjenske popsångaren Zelim Bakajev.

Källa: Novaja Gazeta