Nya namn på Magnitskijlistor

USA har lagt till ytterligare ryska människorättsförbrytare till sina Magnitskijlistor, meddelar det amerikanska finansdepartementet.

Magnitskijlagen infördes av USA år 2012 och ersatte då Jackson-Vanik-lagstitftningen som hade funnits sedan 1970-talet och varit riktad mot Sovjetunionen och andra planekonomier. Den tidigare lagen blockerade normalisering av handelsförbindelser med länder som inte lät sina medborgare resa ut. Magnitskijlagen möjliggör i stället riktade visumförbud och frysande av eventuella tillgångar för enskilda personer som har begått grova övergrepp eller korruption.

Den är uppkallade efter Sergej Magnitskij, en revisor som plågades ihjäl i ryskt fängelse efter att ha upptäckt en omfattande skattesvindel med kopplingar till höga statstjänstemän. 2016 vidgades sanktionsmöjligheterna genom en Global Magnitskijlag till att omfatta hela världen, i stället för bara Ryssland.

Totalt finns ett par hundra namn på de två Magnitskijlistorna, den ryska och den globala.

Nu meddelar det amerikanska finansdepartementet att ytterligare namn har lagts till. Bland dessa återfinns två medarbetare vid den ryska Utredningsmyndigheten – Jelena Trikulja och Gennadij Karlov – som ska ha deltagit i mörkläggning av själva Magnitskijfallet. Ny på listorna är även den förre chefen för fängelse nummer 7 i Segezja i Karelen, Sergej Kossijev, som nyligen av rysk domstol dömdes till två och ett halvt års fängelse för att han låtit plåga och utpressa sina fångar.

Kossijev hamnade i blickpunkten efter att den politiska fången Ildar Dadin rapporterat om hur han blivit misshandlad och hotad i Segezja. Enligt Dadin deltog Kossijev personligen i misshandeln.

Nya på Magnitskijlistorna är också hela den polisiära insatsstyrkan Terek i Tjetjenien – för omfattande mord och tortyr av HBTQ-personer – samt dennas befälhavare Abuzajed Vismuradov. Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov är sedan tidigare med på sanktionslistorna av samma skäl.

Det femte och sista bland de senaste namnen är också tjetjen, Ruslan Geremejev, som å Kadyrovs vägnar ska ha organiserat dödsskjutningen av den ryske oppositionsledaren Boris Nemtsov 2015. Gärningsmännen dömdes senare till långa fängelsestraff men Geremejev lämnades i fred.

Källa: Moscow Times