Nytt tillslag mot krimtatarer

Återigen har rysk säkerhetstjänst slagit till mot föregivna medlemmar i Hizb-ut-Tahrir på Krim, vilket genast kritiserades av EU.

Under gårdagen genomfördes omfattande husrannsakningar och nio gripna krimtatater häktades. I dag väntas ytterligare elva häktas, medan fyra är efterlysta. Samtliga anklagas för att vara med i den hemlighetsfulla islamiska organisationen Hizb-ut-tahrir som är förbjuden i Ryssland men inte i Väst.

En representant för EU:s utrikestjänst sa igår under ett pressmöte att unionen känner till de ryska myndigheternas agerande på Krim och påminde om sin chef Federica Mogherinis nyliga uttalande med anledning av att det gått fem år sedan Krim annekterades. Mogherini konstaterade då att människorättssituationen försämrats och tog förföljelsen av krimtatater som exempel.

Den krimtatariska minoriteten har motsatt sig annekteringen, inte minst mot bakgrund av den massdeportation man drabbades av under Stalintiden. Ryska myndigheter har å sin sida förbjudit gruppens representativa organ Medzjlis och fängslat flera av deras ledare genom skenrättegångar.

Ukraina ställer sig på tatarerna sida och även Turkiet har hjälpt till att förhandla loss fängslade ledare.

Ukrainas president Petro Porosjenko beskrev i går de ryska tillslagen som den hittills största skrämselaktionen mot krimtatarerna.

Amnesty International publicerade 2016 en rapport om förföjelsen av Krimtatarerna, In the Dark: Silencing of Dissent. I ett pressmeddelande konstaterade då organisationens Europa- och Centralasienchef John Dalhuisen:

– Som den synligaste och mest sammanhållna grupp i Krim som motsätter sig den ryska ockupationen, har det krimtatariska folket avsiktligt utsatts för en våg av repression från de lokala och ryska de facto-myndigheternas sida, i syfte att tysta deras opposition och säkra att varje person på Krim underkastar sig annekteringen.

Sergej Aksionov, ledare för Krims proryska regering och sedan sin gangstertid på 90-talet känd som ”Trollet”, avfärdade i går allt tal om repression som demagogi.

Källa: Radio Svoboda