Ojub Titijev friges villkorligt

Den fängslade tjetjenske människorättsförsvararen Ojub Titijev ska bli villkorligt frigiven. Det bestämdes vid en domstolsförhandling i fängelset på måndagen.

Ojub Titijev efterträdde den 2009 mördade Natalja Estemirova som chef för människorättsorganisationen Memorials arbete i Tjetjenien. Till skillnad från sin företrädare – som sannolikt dödades av president Ramzan Kadyrovs män – höll han dock en låg profil och var inte känd i vida kretsar.

Icke desto mindre föll han i januari 2018 offer för en polisprovokation, där man stoppade hans bil och påstod att han hade marijuana. Efter ett drygt år i häkte dömdes han i mars till fyra års lågsäkerhetsanstalt.

Rättegången följdes på plats av journalister, människorättsförsvare och västliga diplomater och väckte stor uppmärksamhet. Domen fördömdes av bland annat EU. Samtidigt uppfattas det Titijev råkat ut för som relativt milt i förhållande till vad Kadyrov annars har visat sig kapabel att göra mot sina motståndare.

Att Kadyrov tillät så stor närvaro i domstolen tros ha berott på order från Kreml. Han sa att när rättegången väl var över skulle alla människorättsförsvarare vara portförbjudna i Tjetjenien.

Tid i häkte räknas enlig rysk lag av dubbelt mot tid i lågsäkerhetsanstalt. Det betyder att Titijev redan har avtjänat merparten av det straff han dömdes till. I stället för att försöka överklaga sin dom har han också valt att ansöka om villkorlig frigivning.

Domstolsförhandlingen om denna skulle ha ägt rum 31 maj men sköts upp då åklagaren sade sig ha fått fängelsets vitsord om Titijev för sent. I måndags, 10 juni, ägde förhandlingen dock rum och varken fängelset eller åklagaren hade något att anföra mot Titijevs begäran. Domstolen beslöt att bevilja den. Beslutet träder i kraft om tio dagar, om inte åklagaren ändrar sig och överklagar det innan dess.

Kadyrov godkände offentligt beslutet i sin Telegram-kanal:

”Straff ska tjäna som instrument för bättring och en persons återvändande till friheten, göra honom nyttig för familjen och samhället, och inte förvandla honom till återfallsförbrytare. Om domstolen redan vid första tillfället såg det som möjligt att villkorligt frige Titijev så är jag säker på att man har studerat alla omständigheter och tagit ett objektivt beslut.”

Källa: Kavkazskij Uzel 1, 2