Okänt vart politiske fången Ildar Dadin har skickats

Ildar Dadin sitter fängslad för upprepade förseelser mot demonstrationslagen.
Ildar Dadin sitter fängslad för upprepade förseelser mot demonstrationslagen.

Trots att en månad har passerat sedan Ildar Dadin transporterades iväg från fängelse nummer 7 i Segezja i Karelen är det ännu okänt vart han har skickats.

Dadin, som av Amnesty International erkänts som samvetsfånge, väckte under hösten internationell uppmärksamhet med anklagelser om hot och misshandel i fängelse nummer 7. För en månad sedan skickades han därifrån. Bortsett från ett brev författat under ett uppehåll i ett häkte i Vologda kort därefter är det inte känt vart han sedan förts vidare. Obekräftade uppgifter hade gjort gällande att han var på väg till Kirovlänet som gränsar till Uralbergen.

För en vecka sedan meddelade Dadins hustru Anastasija Zotova via sociala medier att hon fortfarande inte vet var han är. Ett stort antal kända namn ur den ryska människorättsrörelsen har sedan dess skrivit under brev med begäran om att få veta vart han skickats.

I går publicerade Anastasija Zotova vad hon beskriver som ”ännu ett ‘svar’ om var Ildar är” på sin Facebooksida. I dokumentet, undertecknat av chefen för kriminalvårdsstyrelsen i Karelen, står bara att Dadin lämnat Karelen och att Zotova kommer att underrättas om var han är när han kommit fram till den nya anstalten.

Svaret är – möjligen avsiktligt – inte daterat.

Zotova ifrågasätter i dag på Facebook att hennes make kan befinna sig under transport i en hel månad. Hon skriver också att Konstitutionsdomstolen inte kan genomföra sin planerade prövning av domen mot Dadin om han inte återfinns innan 24 januari. Detta eftersom han måste skriva under ett papper för att prövningen ska kunna äga rum.

Källor: Golos Ameriki, Zotovas Facebooksida