Oleg Sentsov bryter hungerstrejk

Efter tre och en halv månad bryter den fängslade ukrainske regissören Oleg Sensov sin hungerstrejk. Det uppger den ryska kriminalvården.

Sentsov har sedan 14 maj hungerstrejkat för att 64 ukrainare som sitter fängslade i Ryssland av politiska skäl ska friges. Han är själv inte med på sin lista, men betraktas av omvärlden som oskyldig till de terroranklagelser han dömts för. Nyligen nominerades han av EU-parlamentets största partigrupp till det prestigefyllda Sacharovpriset.

Sentsov greps 2014 och dömdes senare till 20 års fängelse.

Både hans fångenskap och hans hungerstrejk har varit mycket uppmärksammade internationellt. Det har spekulerats om en möjlig utväxling av Sentsov mot fängslade ryssar i Ukraina eller, allra senast, i USA.

I dag uppger den ryska kriminalvården att Sentsov bröt sin hungerstrejk redan för en vecka sedan. Att man dröjt med att meddela detta förklaras med att han först skulle få träffa sina advokat. I dennes närvaro uppges han i dag ha skrivit på ett papper om att han slutat hungerstrejka.

Någon offentlig kommentar från advokaten, Dmitrij Dinze från människorättsnätverket Agora, finns ännu inte. På sin Facebooksida har Dinze dock tidigt i morse lagt upp foton från flygplatsen i närheten av Sentsovs fängelse i Labytnangi i nordligaste Ryssland.

Kriminalvårdens vicechef generallöjtnant Valerij Maksimenko uttrycker uppskattning till läkare och advokater som ska ha hjälpt till att övertyga Sentsov ”att välja livet”. Han uppger att Moskvas bästa dietister anlitats för att försiktigt lotsa honom ur den långvariga hungerstrejken.

Hungerstrejken har inneburit en stor politisk belastning för den ryska staten och kastade jämte Skripalförgiftningen en skugga över sommarens ryska fotbolls-VM. I går meddelades även Europadomstolen för mänskliga rättigheter ha upprättat ett ärende om Sentsov.

Källor: MBK, RIA Novosti, Meduza