Öppna Ryssland-samordnare greps

Samordnaren för den nedlagda rörelsen Öppna Ryssland, Andrej Pivovarov, greps i måndags kväll på Sankt Petersburgs flygplats Pulkovo då han skulle flyga till Polen. Därefter fördes han till Krasnodar i södra Ryssland.

Pivovarov meddelade i slutet av förra veckan, 27 maj, att den inhemska organisationen Öppna Ryssland lägger ned och alla medlemskap i den upphör. Bakgrunden är dess kopplingar till exiloligarken och den tidigare politiske fången Michail Chodorkovskijs organisationer med samma namn, som stämplats som ”oönskade” i Ryssland. Samröre med dessa är straffbelagt och även om den inhemska ryska organisationen formellt inte ingår i klassningen betraktas den av myndigheterna som en förlängning av de utländska organisationerna.

Nedläggningen gjordes för att skydda medlemmarna från fortsatt förföljelse, särskilt i ljuset av väntade lagskärpningar. Att i stället bilda en ny organisation var inte aktuellt, kommenterade Pivovarov för Meduza.

– Det finns en stor risk att det skulle betraktas som en fortsättning av verksamheten, sa han då till nyhetssajten. Varje anhängare kan agera individuellt, kämpa för våra mål och vara anhängare till Michail Chodorkovski. Men att skapa en ny organisation vore farligt nu.

Icke desto mindre hejdades alltså på måndagen ett passagerarflyg att lyfta från Pulkovo mot Warszawa, och polis och säkerhetsmän kom ombord för att gripa Andrej Pivovarov. Denne hade planerat att åka på semester till Polen.

Nu ska han i stället ha skickats till Krasnodar i södra Ryssland. Uppgifter från ryska BBC gör gällande att där pågår en brottsundersökning mot Öppna Ryssland i samband med lokalvalen i september förra året, och att Pivovarov figurerar i denna då han 13 augusti hade delat en uppmaning i sociala medier att finansiera en oppositionell kandidats kampanj. Kandidaten i fråga, Jana Antonova, lyckades inte ta sig in i stadsfullmäktige utan förlorade med minsta möjliga marginal (44 röster) mot maktpartiet Enade Rysslands kandidat. Försök att överklaga valresultatet i domstol, med hänvisning till manipulation av förhandsröstningen, avslogs slutligen i april.