Överfall mot Ekovachta

Miljöaktivister i den av myndigheterna illa sedda organisationen Ekovachta överfölls kvällen 28 december av okända.

Gruppen aktivister hade återvänt hem till Krasnodar från en inspektionsresa vid Svarta havskusten. De hade just stannat sin bil och öppnade portarna då tre unga män överföll dem bakifrån med pepparsprej.

Exakt vad som hänt är något oklart men överfallet ska varit tämligen brutalt och ett knogjärn ska ha använts. På bilder från platsen syns en stor blodpöl. Andrej Rudomacha fick en spark i ansiktet så att han förlorade medvetandet, hans aktivistkollega Viktor Tjirikov fick ett hårt slag i magen. En icke namngiven kvinnlig journalist ska också ha fått pepparsprej sprutad på sig.

Ur bilen tog angriparna aktivisternas ryggsäckar, kameror, pengar och id-handlingar. Sedan försvann de från platsen.

Aktivisternas advokat Aleksej Avanesian berättar att ambulans och polis tillkallades och att händelsen är anmäld som rånöverfall. Avanesian kopplar i en Facebook-uppdatering överfallet till aktivisternas kartläggning av offentliga tjänstemäns illegalt uppförda lyxvillor i naturskyddsområden.

Veckan innan överfallet hade Ekovachta också gett offentlighet åt en skandal med höga statstjänstemän som ägnat sig åt tjuvjakt.

Ett liknande överfall ägde rum 9 september 2016 i samband med att Ekovachta tillsammans med Greenpeace släckte bränder i Kubanflodens delta. Då klottrade angriparna på dörren till aktivisternas bas ordet ”pindosy”, en nedsättande term för amerikaner.

Ekovachta stämplades 2014 av justitieministeriet som ”utländsk agent”, och avkrävdes dryga böter för att inte själv ha anmält sig som sådan. Efter en lång rättsprocess som tog slut i somras slapp man dock både agentklassning och böter.

Under en period var organisationens aktivist Jevjenij Vitisjko också en av Rysslands mest uppmärksammade samvetsfångar.

Källor: Mediazona, Kavkaz.realii 1, 2, 3