Överklagan i Högsta domstol

Fallet med den pedofilianklagade minneshistorikern Jurij Dmitrijev behandlas nu i Karelens Högsta domstol. Den ryska intelligentsian befarar att politiska påtryckningar kommer att styra domslutet.

Dmitrijev dömdes i juli till tre och ett halvt års fängelse för att sexuellt ha kränkt sin fosterdotter. Han friades dock från grövre anklagelser om sexuella övergrepp. Enligt uppgift ska kränkningen ha bestått i att han vidrörde hennes underliv, men detta har förklarats med att han skulle kontrollera om hon kissat på sig. Hans försvarare ska ha kunnat uppvisa en läkarjournal där det framgick att hon led av sängvätning.

Domen följde på flera års häktning och tidigare turer i domstol. Om den står sig kommer Dmitrijev att släppas fri i november, eftersom han redan hade tillbringat en lång tid i häkte. Den överklagades dock både av Dmitrijevs försvarare, som ville se ett fullständigt frikännande från alla anklagelser, och av åklagaren, som begärt att straffet ska höjas till 13 års fängelse.

Bakom rättsprocesserna mot Dmitrijev står – menar det ryska civilsamhället – hans ledande roll i upptäckterna och minneshållandet av stalintida massgravar. Stalintidens repression har under Putins tid vid makten blivit politiskt laddad.

Den oväntat milda domen i somras, liksom ett tidigare frikännande 2018, tyder också på att domarna insett att Dmitrijev i själva verket är oskyldig.

En första förhandlingsdag i Karelens Högsta domstol ägde rum för en vecka sedan, 22 september.

I ett öppet brev i tidningen Novaja Gazeta i förrgår uttryckte över tvåhundrafemtio vetenskapsmän, skådespelare, journalister, filmmakare, författare och andra sin farhåga att överklagan nu håller på att resultera i en skärpt politisk beställningsdom mot Dmitrijev.

Domaren ska ha vägrat vänta på att Dmitrijevs advokat Viktor Anufrijev – som nu sitter i coronakarantän – blir tillgänglig. I stället påtvingades Dmitrijev en offentlig försvarare som han inte ville ha. Den 64-årige Dmitrijev skriver också i ett eget brev att han har problem med att höra vad domaren säger i rättssalen. En begäran om hörselundersökning har nekats. Extra högtalare har tagits in i salen men inte slagits på.

I det öppna brevet begär undertecknarna att Karelens Högsta domstol ska överlämna ärendet till någon annan region. Domstolens presstjänst svarade dock i går att en sådan begäran bara kan ställas av någon part i målet.

I dag sammanträder rätten återigen. Utanför domstolsbyggnaden greps för en stund sedan Dmitrijevs kollega Anatolij Razumov för att ha demonstrerat utan tillstånd. Enligt vittnen på platsen demonstrerade inte Razumov, utan blev intervjuad om fallet, och visade då upp ett plakat som tidigare hade använts vid en manifestation för Dmitrijev.