Överklagandet avslogs

En överklagandedomstol i Sankt Petersburg fastställde i går den 13-åriga fängelsedomen mot Jurij Dmitrijev. Hans advokat tänker ta fallet vidare till nästa instans.

Efter åratal av rättsliga turer skärpte i september Karelens Högsta domstol straffet för Jurij Dmitrijev – ledande utforskare av Stalintidens massgravar – från tre och ett halvt års till 13 års fängelse.

Domen gällde påstådda sexuella övergrepp mot hans fosterdotter. Samtidigt ogiltigförklarades tidigare frianden på flera åtalspunkter – bland annat barnpornografi – som därmed såg ut att kunna tas upp i en ny rättegång. Ytterligare fängelseår såg därmed ut att kunna adderas till den 64-årige Dmitrijevs reda långa straff.

Hans advokat Viktor Anufrijev, som på grund av coronakarantän var förhindrad att närvara under den korta processen i delrepublikens Högsta domstol, överklagade beslutet till en överklagandeinstans i Sankt Petersburg.

Även Jurij Dmitrijev gjorde klart att han var inställd på vidare kamp. I ett brev skrivet från häktet, till fotografen och aktivisten Victoria Ivleva-York, skrev han: ”Hälsa alla, jag har varken vissnat eller brutits, utan är redo för vidare kamp!”

Förföljelsen av Dmitrijev antas bottna i kampen om historieskrivningen. Stalinrepressionen är en öm punkt för dagens makthavare som hellre föredrar ett mer heroiskt narrativ kring andra världskriget. Det ryska civilsamhället utgår från att Dmitrijev är oskyldig till de skamliga anklagelserna.

Efter domslutet i september gjorde även EU:s utrikestjänst ett uttalande där man krävde Dmitrijevs frisläppande. 

Dmitrijevs fall har hela tiden rönt mycket stor uppmärksamhet och många i både Ryssland och utlandet stödjer honom, genom uttalanden och även genom att själva närvara i domstolskorridoren när rättegången ägt rum bakom slutna dörrar. Vid gårdagens domstolssammanträde i Sankt Petersburg rapporteras Polens och Litauens konsuler ha närvarat.

Där fastställde dock alltså det 13-åriga straffet.

Dmitrijevs advokat Viktor Anufrijev säger nu till nättidningen 7×7 att han tänker överklaga även gårdagens beslut till domstolens kollegium och till Högsta domstolen.

– Två angenäma saker, säger han, som man ju alltid måste försöka se: För det första så har vi nu genomgått den här instansen. För det andra så har man återigen slagit ihop fallen till ett. Det är mycket bra för nu kan jag överklaga alltihop i Rysslands Högsta domstol. I övrigt förblev allt som det är.