Påfyllning i agentregister

Det ryska justitieministeriet meddelade på eget initiativ på onsdagen i förra veckan att man fyller på registren över ”utländska agenter” med ett större antal personer och organisationer. Framförallt handlade det om individuella journalister.

Det agentregister som är förbehållet massmedier – och som även kan innehålla individuella journalister – rymmer nu 73 poster. 24 av dem lades till i onsdags. Det handlar om 22 journalister och om två juridiska personer tillhörande Zona Prava (med sajten zona.media) som är startad av Pussy Riot-medlemmar.

Bland de individuella journalisterna märks bland andra Pjotr Verzilov, även han en förgrundsgestalt inom Pussy Riot och uppmärksammad vid vad som synes ha varit ett förgiftningsförsök 2018. Verzilov evakuerades då till Charitésjukhuset i Berlin, precis som den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj två år senare.

Till skillnad från det ursprungliga agentregistret som bara rymde enskilda organisationer finns i registret över medieagenter inga uppgifter om de utländska kopplingar som läggs de berörda till last. Ursprungligen var agentorganisationer sådana registrerade enskilda organisationer som mottog pengar från utlandet och som bedrev ”politisk verksamhet” i bred mening. Lagen, som började tillämpas 2013, drabbade inte minst människorättsorganisationer men även andra delar av civilsamhället.

I dagsläget finns 75 organisationer i detta ursprungliga agentregister. De två senaste tillfördes också på onsdagen i förra veckan. Det handlar om ett center för tysk och europeisk kultur i Nizjnij Novgorod och ett center för genusforskning i Ivanovo.

Numera finns även ett register för icke-registrerade ”agentorganisationer”. Det rymmer i dagsläget bara två sådana: valövervakningsinitiativet Golos och sajten OVD-info som bevakar gripanden vid demonstrationer. Den senare lades också till i onsdags.