Parad och omröstning

I går hölls den försenade Segerparaden i Moskva, och i dag inleds den ”folkliga omröstningen” om Putins konstitutionsförändringar.

Segerdagen infaller officiellt 9 maj, dagen efter att Berlin år 1945 föll för sovjetiska trupper i andra världskriget. Vanligen brukar paraden också hållas denna dag, men i år fick den skjutas upp på grund av pandemisituationen och nedstängningen av samhället. I stället genomfördes den alltså i går 24 juni – vilket också var datumet för den allra första stora segerparaden 1945.

Även i en del andra ryska storstäder genomfördes firanden, medan åter andra avstod på grund av den fortsatta pandemisituationen. Bortsett från gårdagens parad är massmöten alltjämt förbjudna i Moskva. Stadens borgmästare uppmanade också invånarna att hellre se paraden på tv än på plats.

Paraden äger rum mot en djupnande ideologisk klyfta kring andra världskriget. Dels har Molotov-Ribbentroppaktens – och den sovjetiska ockupationen av delar av Polen och Baltikum i krigets inledningsskede – på senare tid framhållits i länder där Ryssland betraktas som ett hot. Dels har Putin byggt mycket av sin image på Sovjets traditionella hjälteroll som Europas befriare från Nazityskland.

Särskilt brännbar har frågan blivit mellan Ryssland och Tjeckien, i vars huvudstad statyn av en sovjetisk general nyligen monterades ned. Rykten om ryska giftmordsplaner mot de ansvariga lokalpolitikerna har följts av ömsesidiga diplomatutvisningar.

Vid den ursprungligen planerade paraden 9 maj skulle Frankrikes och Kinas ledare ha närvarat, men inte nu. Bland de fåtaliga utländska ledare som deltog fanns Belarus Aljaksandr Lukasjenka och Serbiens Alexander Vucic.

Andra inbjudna dök inte upp. Azerbajdzjans Ilham Alijev och Armeniens Nikol Pasjinjan stannade hemma med hänvisning till pandemisituationen, Kirgizistans Sooronbaj Zjeenbekov kom till Moskva men kunde inte delta efter att medlemmar i hans svit konstaterats smittade av coronaviruset, och Turkmenistans Gurbanguly Berdymuchammedov stannade hemma för senare inte behöva sitta i karantän och missa firandet av sin egen födelsedag. Kroatiens Zoran Milanovic ska ha hindrats av ett trasigt flygplan.

I dag inleds också den ”folkliga omröstning” som ska legitimera Putins ändringar i den ryska konstitutionen. Efter att Putin själv i början av året lanserade idén utarbetade en stor och brett tillsatt arbetsgrupp en lång rad tilläggsförslag, varav en del sedan lades fram inför parlamentet av Putin själv. Där godkändes de, dessutom med tillägget att Putin får fortsätta att ställa upp i ytterligare presidentval – vilket av många uppfattades som det egentliga syftet med hela initiativet.

Den folkliga omröstningen skulle ha hållits i april men fick precis som segerparaden skjutas upp på grund av pandemin. 1 juli ska omröstningen vara klar, men vallokalerna öppnar alltså redan i dag. I Moskva och i Nizjnij Novgorods län kan man dessutom rösta via internet.