Pavlenskijaktion mot FSB ses som kulturförstörelse

Pjotr Pavlenskij.
Pjotr Pavlenskij.

Brottsanklagelsen mot konstnären Pjotr Pavlenskij, som i november tände eld på porten till säkerhetstjänsten FSB:s högkvarter Lubjanka, har nu skrivits om. I stället för vandalism med hatmotiv anklagas han för förstörande av kulturarvet.

Lubjanka var ökänt högkvarter även åt FSB:s sovjetiska föregångare, KGB, och på Stalintiden avrättades människor i dess källare. Ursprungligen hade dock kvarteret uppförts som huvudkontor åt det tsartida försäkringsbolaget Rossija. Det är kulturminnesmärkt och därför kan Pavlenskijs brott nu omkvalificeras under den mindre politiska paragraf 243 i brottsbalken, om förstörande av kulturarvet.

Det behöver inte betyda att påföljden blir mild. I normalfallet sträcker sig straffskalan i paragraf 243 från böter till tre års fängelse.

När Pavlenskij tände eld på porten och sedan omedelbart greps krävde han själv att få bli dömd för terrorism, liksom den ukrainske regissören Oleg Sentsov. Pavlenskij har gjort sig känd för en rad spektakulära och regimkritiska performanceaktioner under de senaste åren. Parallellt med utredningen av aktionen mot Lubjanka står han inför rätta i Sankt Petersburg för att ha bränt bildäck till stöd för den ukrainska Majdanrevolutionen.

Källa: Meduza, paragraf 243