Pokemonfångare fick villkorligt straff

Efter åtta månader i häkte och husarrest dömdes videobloggaren  Ruslan Sokolovskij i dag till ett villkorligt fängelsestraff. Han befanns skyldig till att ha kränkt religiösas känslor, till extremism, och till att ha haft otillåten spionutrustning.

Sokolovskij greps 2 september förra året och har sedan dess omväxlande hållits häktad och suttit i husarrest i bostaden.

Bakgrunden till gripandet var en video han gjort, och som visar hur han fångade pokemons med sin mobiltelefon i Kyrkan-på-Blodet i Jekaterinburg. Kyrkans ovanliga namn kommer av att den är uppförd vid platsen för mordet på tsarfamiljen i Jekaterinburg 1918.

i videon beklagade Sokolovskij att han inte lyckades fånga pokemonen Jesus.

Även andra videos som Sokolovskij publicerat på sin blogg kom att användas i fallet mot honom. Så även en penna med inbyggd videokamera, som upptäcktes vid en husrannsakan.

Amnesty International erkände tidigt Sokolovskij som samvetsfånge. Sova-centret, ett välrenommerat fristående expertinstitut i extremismfrågor, och människorättsorganisationen Memorial ställde sig också på Sokolovskijs sida även om man samtidigt uttryckte viss kritik mot hans videor.

Sokolovskij har beskrivit sig som ateist och libertarian.

Under rättegången vittnade officiella kyrkliga företrädare om att de verkligen blivit kränkta. Fallet har rönt stor uppmärksamhet och Sokolovskij har i media försvarats av bland andra oppositionsledaren Aleksej Navalnyj och kritiserats av den kände reaktionäre filmregissörem Nikita Michalkov. Jekaterinburgs ovanligt progressive borgmästare Jevgenij Rojzman vittnade till Sokolovskijs fördel under rättegången.

Åklagaren begärde tre och ett halvt års reellt fängelsestraff för Sokolovskij, men domaren nöjde sig med ett villkorligt straff på samma tid.

Källa: Meduza, Radio Svobodas Youtubekanal, Wikipedia