Polisbrutalitet 5 maj anmäls

Demonstranter som misshandlades vid polisingripandet mot förra helgens demonstrationer får nu hjälp att anmäla sina fall till de rättsvårdande myndigheterna.

5 maj genomfördes protestmöten under rubriken ”Han är inte vår tsar” i ett sextiotal städer över hela Ryssland. Vid mötena, som initierats av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj – och som riktade sig mot att Vladimir Putin nu inleder ytterligare en mandatperiod som president – greps närmare sextonhundra demonstranter. Rapporteringen präglades av iakttagelser om godtycklig våld från polisens sida.

Människorättsorganisationen Zona Prava säger till Kommersant att man åtagit sig femton sådana fall, varav ett tiotal redan har anmälts till Utredningsmyndigheten och ytterligare några ska anmälas i dag måndag.

Övergreppen har ägt rum i Moskva, Sankt Petersburg, Krasnojarsk, Krasnodar och Tjeljabinsk. Tretton av de drabbade ska ha misshandlats av polisen och två av den grupp kossacker som hjälpte till att slå ned protesten i Moskva. I de senare fallen borde polisen även kunna beslås med försumlighet för att de inte ingrep mot kossackerna, menar Zona Pravas talesperson Bulat Muchamedzjanov.

Även nätverket Öppna Ryssland har åtagit sig att företräda misshandlade demonstranter gentemot myndigheterna.

– Omkring tio personer vände sig först till oss, säger samordnaren Polina Nemirovskaja. Men någon bestämde sig sedan för att inte driva saken, någon annan hade inte kvar några blåmärken, och i slutändan förbereder nu våra advokater anmälningar till Utredningskommittén från fem målsäganden.

Kossackernas roll i Moskva har väckt uppmärksamhet, inte minst då det framkommit att de har övat sig i att hantera ordningsstörningar på stadens bekostnad. I spetsen för kossackorganisationen står en pensionerad FSB-general.

Presidentens officiella människorättsråd (där kända och välrenommerade människorättsförsvarare ingår) gjorde i förra veckan ett skarpt uttalande om att kossackerna måste ställas till svars. En av rådets medlemmar, journalisten Maksim Sjevtjenko, hade då redan avgått med hänvisning till myndigheternas uteblivna reaktion.

Enligt Pavel Tjikov som leder Agora, ett nätverk av människorättsadvokater, innebar polisingripandet mot förra helgens protester fler fall av misshandel än vid något annat tillfälle han kan minnas sedan 2011.

– Vid tidigare protestmöten har det funnits en order att inte använda våld vid gripanden, säger han till Kommersant. Då har det bara varit enstaka, slumpmässiga händelser.

Han håller dock inte för sannolikt att ansvariga poliser kommer att ställas till svars.

– Utredarna borde göra rättsmedicinska undersökningar, fråga ut målsäganden, vittnen och misstänkta, studera foto- och videomaterial, och utvärdera lagligheten i tillgripandet av våld, säger Tjikov. Men mer troligt är att det blir ett formalistiskt avskrivande av fallen.

Enligt Tjikov har bara ett fall av polisvåld mot demonstranter bestraffats under de senaste tio åren. Polisfänriken Vadim Bojko som i Sankt Petersburg 2010 slog en person i huvudet med gummibatong fick tre och ett halvt års villkorligt fängelse.

Förundersökning har nu inletts även i ett fall där en demonstrant ska ha misshandlat en polis.

Källor: Kommersant, Mediazona