Poljudova plågas i fängelset

Darja Poljudova, erkänd som politisk fånge av Memorial, plågas av sina medfångar. 31 augusti ska hon ha inlett en hungerstrejk mot fängelseadministrationens vägran att hjälpa henne.

Poljudova dömdes för två år sedan efter att ha utlyst en demonstration för ”federalisering” av Kubanområdet i södra Ryssland. Detta som en protest mot Rysslands stöd till ”federalisering”, det vill säga utbrytning, av östra Ukraina. Demonstrationen blev aldrig av men Poljudova fälldes för extremism och separatism till ett tvåårigt fängelsestraff som löper ut 22 oktober.

Enligt hennes vän Viktor Tjirokov förföljs hon av de andra fångarna i kvinnofängelset. De slår henne, kastar hennes ägodelar i soporna, hotar att döda eller lemlästa henne, och hon får inte sitta vid samma bord som de andra. Fängelseadministrationen är likgiltig eller uppmuntrar trakasserierna, och skyller problemen på stökigt uppträdande från Poljudovas sida. Hon särbehandlas jämfört med de andra fångarna och är till skillnad från dem förbjuden att måla naglarna eller färga håret.

Efter att Poljudova nyligen misshandlats med en pall, och kunde uppvisa ett blåmärke, vägrade personalen tro på henne och efterfrågade bevis. Poljudova inledde då en hungerstrejk 31 augusti. Enligt personalen var den enda telefonen som gick att använda ur funktion, så det dröjde flera dagar innan hon kunde meddela detta till omvärlden.

Hennes vän Viktor Tjirikov menar att trakasserierna syftar till att få Poljudova att slå tillbaka så att man kan förlänga hennes fängelsestraff.

I april nekades Poljudova villkorlig frigivning av en domstol som menade att hon inte bättrat sig eller erkänt sitt brott.

Källa: Open Russia