Prigozjin stämmer Sobol

Den Kremlnära affärsmannen Jevgenij Prigozjin – ibland kallad ”Putins kock” – har stämt oppositionspolitikern Ljubov Sobol för förtal. I centrum står uppgifterna från häromåret om att han ska ha legat bakom ett attentat mot hennes make.

Stämningen avser ett inslag i nättevekanalen Tsargrad från i juni förra året. Där säger Sobol att ”banditen Prigozjin” anfallit hennes make och försökt döda honom.

Tsargrad, som inte är en oppositionell kanal utan tvärtom högerpatriotisk och Putinvänlig, låter i inslaget sin reporter efterhängset förfölja Sobol med insinuanta frågor av olika slag. Sobol vägrar svara. I stället lovar hon att ställa upp på en intervju om kanalen först rapporterar om Prigozjins överfall på hennes make.

Inslaget är alltså gjort förra sommaren. Då var Sobol den kanske mest högprofilerade kandidaten som nekades att få ställa upp i valet till Moskvas stadsfullmäktige. Riggandet av valet ledde till stora protester vilket följdes av flera uppmärksammade rättegångar och bottenlågt förtroende för de ryska makthavarna.

Sobol är en av oppositionsledaren och antikorruptionskämpen Aleksej Navalnyjs medarbetare. Som jurist har hon granskat just Prigozjin, exempelvis i en skandal med matförgiftningar på förskolor där han står för cateringen.

Hennes uttalande om överfallet syftar uppenbarligen på Novaja Gazetas rapport för ett och ett halvt år sedan. Då publicerade tidningen sensationella uppgifter om att Prigozjin låg bakom en rad mindre uppmärksammade mord och överfall med politiska förtecken. En av dessa händelser var då Sobols make 2013 överfölls vid porten till deras hus av någon som stack honom med en spruta så att han förgiftades, möjligen livshotande.

Attentatsmannen identifierades av tidningen som en ung apotekare, Oleg Simonov, som själv hade hittats död i sitt badkar 2017.

Novaja Gazetas huvudvittne – den 61-årige Valerij Ameltjenko – som skulle ha deltagit i flera av brotten, försvann dramatiskt i samband med publiceringen för att senare dyka upp igen. Oklarheterna kring hela historien fick vissa att spekulera om att Prigozjin själv låg bakom den.

Jevgenij Prigozjin står bakom den så kallade ”trollfabriken” i Sankt Petersburg och legosoldatsföretaget Wagner. Det senare har varit aktivt i Ukraina, Syrien, Libyen, Sudan och Centralafrikanska republiken – där tre ryska journalister mördades då de försökte utröna vad Wagner hade för sig i landet. Prigozjin ska också ha bistått en rad afrikanska makthavare med politiska experter och massmediesatsningar.

Prigozjin dömdes på 1980-talet för rån och koppleri.

Källor: Stämningsansökan, Tsargrad