Protester mot knarkanklagelse

Den undersökande journalisten Ivan Golunov greps i förra veckan för narkotikabrott. Anklagelsen har mötts med tvivel och protester.

Det var på torsdagen 6 juni som Golunov greps av polisen och anklagades för grovt narkotikabrott. Ett större parti narkotika som uppgavs ha hittats i hans ryggsäck och bostad visade sig sedan vara kokain och det likaledes centramstimulerande medlet N-metylefedrin.

Ivan Golunov arbetar för den välrenommerade oberoende nyhetssajten Meduza.

Han hävdar att polisen själva placerade narkotikan hos honom och att anklagelserna är fabricerade. Det troliga motivet är enligt honom ett reportage om oegentligheter i begravningsbranschen som han när som helst skulle publicera. Bland de inblandade i begravningshärvan finns tjänstemän i säkerhetstjänsten FSB.

Gripandet utlöste genast protester och appellmöten för Golunovs frisläppande. Journalister och kändisar samlades vid både Moskvas centrala polisstation och domstolsbyggnaden. Polisen begärde Golunov häktad men domstolen valde i stället den mildare lösningen att sätta honom i husarrest, något som är ovanligt vid grova narkotikabrott.

Tre av Rysslands mer oberoende affärstidningar med en samlad läsarskara på sexhundrafemtiotusen personer – Vedomosti, RBK och Kommersant  – kom i dag ut med identiska förstasidor där det står ”Jag/vi är Ivan Golunov”. En protestdemonstration är också utlyst till i övermorgon av journalistkollegor till Golunov och de tänker inte be om tillstånd för den. Man kommer att kräva att anklagelsen dras tillbaka och även att de poliser som antas ha planterat narkotikan straffas.

Den statliga televisionen har varit svajig i sin rapportering om fallet. Dagen efter gripandet nämndes det inte alls, sedan återgav man utredarnas version. Men på söndagen intog de analyserande veckoprogrammen en mer öppen hållning:

”Om de var narkotika och om det finns obestridliga bevis så måste de läggas fram”, sa NTV:s Irada Zejnalova. ”Det är ett allvarligt brott. Men om det inte fanns någon, så måste man åtala och även straffa de som provocerat fram en så ociviliserad situation.”

Ett urinprov har inte påvisat någon narkotikakonsumtion hos Golunov själv. Inte heller har spår av narkotika hittats på hans händer och naglar.

Källa: Radio Svoboda 1, 2, 3, Ryska BBC