Pussy Riot-medlemmar angripna igen

Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova i protestgruppen Pussy Riot har angripits flera gånger.
Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova i protestgruppen Pussy Riot har angripits flera gånger. Foto: Denis Botjakarev

Två medlemmar i den ryska protestgruppen Pussy Riot har återigen angripits.

De två Pussy Riot-medlemmarna Nadezjda Tolokonnikova och Maria Aljochina och människorättsförsvararen Ilija Sjablinskij säger att de satt på ett kafé i staden Javas i den ryska delrepubliken Mordvinien i slutet på förra veckan, när två män klädda i svart stänkte en grön antiseptisk vätska i deras ansikten. Männen gjorde inget för att dölja sin identitet och polisen utreder nu händelsen.

Tolokonnikova och Aljochina var med om ett liknande angrepp den 6 mars i staden Niznij Novgorod. Efter den händelsen skadades de båda lindrigt. De angreps även av kosacker när de, under vinter-OS i Sotji, kritiserade den ryska presidenten, Vladimir Putin, under ett sångframträdande.

Tolokonnikova och Aljochina var i Mordvinien för att upprätta ett centrum som ska försvara fångars rättigheter. 2012 dömdes de till två års fängelse för ”huliganism” efter att ha framfört en ”punkbön” i protest mot Vladimir Putin i Frälsarkatedralen i Moskva. De fick tillsammans med flera andra fångar amnesti i december förra året – och blev därmed fria tre månader i förtid.

 

Källa: RFERL