Putin och Biden möttes i Geneve

Förväntningarna var låga då USA:s och Rysslands presidenter möttes i schweiziska Geneve i går, men resultatet av toppmötet beskrevs av kontrahenterna ändå som konstruktivt. Förhoppningen är kunna undvika en okontrollerad eskalering av motsättningar i framtiden.

Samtalen följdes av en gemensam kommuniké om att de två länderna även under spända perioder kunnat komma överens om att minska risken för krig och särskilt kärnvapenkrig. Man påminner om förlängningen av det Nya START-avtalet som man kom överens om under ett telefonsamtal i januari, och åtar sig nu att inleda en ”detaljerad och robust” dialog i samma riktning. ”I dag bekräftar vi återigen principen att ett kärnvapenkrig inte kan vinnas och aldrig får utkämpas”, står det i kommunikén.

Någon gemensam presskonferens blev det däremot inte efter mötet, utan Putin höll först en egen varefter Biden gjorde detsamma.

Putin meddelade att man kommit överens om att fortsätta diskutera cybersäkerhet (ryska hackers upplevs som ett stort problem av USA) och att de två ländernas ambassadörer som kallades hem tidigare i våras nu ska återvända till sina posteringar.

På en fråga om extremistklassningen och förbudet av Aleksej Navalnyjs antikorruptionsfond väckte Putin förvåning genom att svara att denna inte bara uppviglat till ordningsstörningar, och dragit in minderåriga i detta, utan även spridit polisers personuppgifter och instruktioner om tillverkning av molotovcocktails. Något sådant är inte känt sedan tidigare och huruvida påståendet verkligen låg till grund för extremistförklaringen är oklart eftersom domstolsprocessen ägde rum bakom lyckta dörrar.

Biden sa under sin presskonferens att han varnat Putin för cyberattacker mot kritisk infrastruktur i USA. Sådana angrepp skulle besvaras med amerikanska cyberangrepp, uppgav han. Arktis, Syrien och Iran var bland de diskussionsfrågor där man enligt Biden hade gemensamma intressen.

Initiativet till mötet togs i våras av Biden, mot bakgrund av ryska truppsammandragningar kring Ukraina. Vid sidan av krigsrisken hade de diplomatiska förbindelserna dessförinnan nått en bottenpunkt då Ryssland kallat hem sin USA-ambassadör efter att Biden i en intervju svarat ja på frågan om han betraktade Putin som en mördare, ”a killer”. Även den amerikanske ambassadören kallades senare hem. Bara ett par dagar efter mötesförslaget lanserade Biden också nya sanktioner som svar på vad man betraktar som skadliga ryska aktiviteter runtom i världen.