Putin öppen för krig och dialog

Både krig med Ukraina och dialog med Väst är enligt Vladimir Putin möjligt under den närmsta tiden. I dag höll han en lång årlig presskonferens.

Läget är fortsatt spänt kring Ukraina där Ryssland dragit samman stora styrkor, och i dag inledde landet dessutom militärövningar i närområdet. På Krim ska tolvhundra artilleri- och fallskärmssoldater tillsammans med kem- och biovapenstyrkor öva på att beskjuta mål på olika avstånd, rensa minor och ta skydd från drönar- och andra luftanfall. De ska få stöd av stridshelikoptrar i att öva ”amfibieattacker”. I morgon ska fallskärmssoldater också öva strid i Novorossijsk. Därefter ska övningarna dock vara klara.

Vid sin årliga stora presskonferens i dag var Putin positiv till möjligheterna för en dialog kring de långtgående krav på USA och Nato som Ryssland i förra veckan offentliggjorde. Kraven har mötts av protester från Västs sida men enligt Putin har USA samtidigt gått med på att träffas och diskutera dem i Geneve efter årsskiftet. Som tidigare rapporterat inledde Putin och USA:s president Joe Biden en säkerhetspolitisk dialog i just Geneve i somras. Nyligen höll de också ett långt videosamtal med varandra, mot bakgrund av det spända läget kring Ukraina.

Ukraina gör med stöd av amerikanska underrättelsebedömningar gällande att Ryssland förbereder en invasion kring månadsskiftet januari-februari. Väst varnar för hårdare sanktioner än någonsin tidigare om så sker. Ryssland menar att det tvärtom är Ukraina som förbereder sig på att slå till mot de Rysslandsstödda separatistrepublikerna i Donetsk och Luhansk, och att Väst banar väg för detta.

I ett möte med försvarsministeriets ledning i går sa Putin att om väst ”fortsätter sin uppenbart aggressiva hållning” kommer Ryssland att ”vidta militärtekniska åtgärder och reagera hårt mot ovänliga steg”. Under dagens presskonferens fick han en fråga om huruvida krig med Ukraina var en realistisk möjlighet. Han svarade då att det beror på vad sker där, oavsett hur det går i dialogförsöken med Väst. Sanktionsvarningarna från Väst framställde han som ett försök att avskräcka Ryssland från att försvara separatistrepublikerna.