Putin påstås ha okänd dotter

Om en tidigare okänd älskarinna som fött presidentens barn och blivit stormrik tack vare detta, berättade i går en välkänd undersökande webbsajt. Inte trovärdigt, menar Putins presstalesman.

Den undersökande sajten Projektet berättade i går om en okänd affärskvinna, Svetlana Krivonogich, som ska blivit minoritetsägare i banken Rossija tack vare en nära relation till Putin. Rossija tros tillhöra dennes inre krets och Putin påstås ibland även själv vara en av ägarna till banken.

Svetlana Krivonogich äger också skidorten Igora – där en av Putins vuxna döttrar höll sitt bröllop 2013 – och nattklubben Leningrad Center i Sankt Petersburg. Hennes familjs tillgångar beräknas av Projektet till 7,7 miljarder rubel, alltså omkring åttahundrafemtio miljoner kronor.

Dessutom, hävdas det, är hennes 17-åriga dotter ”fenomenalt lik” Putin.

Några fotografier som med säkerhet kan sägas tillhöra dottern är för närvarande svåra att hitta på internet. Projektet avstår av etiska skäl att publicera de bilder de själva har tillgång till.

Krivonogich ska ha lärt känna Putin då hon själv var student i slutet av 90-talet. Hennes svårförklarliga rikedomar började anhopas efter studentexamen. Andemeningen i texten är att så skedde tack vare att hon var älskarinna åt presidenten, och detta under en tid då denne fortfarande var gift.

Formellt skilde sig Vladimir Putin från sin fru Ludmila först 2013. Han antogs dock sedan åratal ha haft ett förhållande med den unga gymnasten Alina Kabajeva. Uppgifter om gemensamma barn med Kabajeva har också förekommit men inte bekräftats.

Putin har två vuxna döttrar med ex-frun Ludmila.

Putins presstalesman Dmitrij Peskov sa redan i går att det var första gången han hörde talas om Svetlana Krivonogich.

– Jag har själv läst reportaget, säger han i dag, men det är inte övertygande.