Putin populärare än på länge

Människorättsläget i Ryssland har försämrats märkbart sedan Vladimir Putin återvaldes till president 2012. Det skriver Amnesty International i en ny rapport. Samtidigt visar en färsk opinionsundersökning att Putin är populärare än på länge. Journalisten Kalle Kniivilä har skrivit en bok om varför stödet för den ryske presidenten är så stort.

Sedan Vladimir Putin återvaldes som president våren 2012 har nya lagar som kränker den ryska yttrande-, mötes- och föreningsfriheten antagits på löpande band. Ett exempel är den så kallade agentlagen, enligt vilken ideella organisationer som får finansiering från utlandet måste registrera sig som utländska agenter. Ett annat exempel är lagen som förbjudet hbtq-personer att sprida gay-propaganda till minderåriga. Även pressfriheten har begränsats avsevärt den senaste tiden. Den amerikanska tankesmedjan Freedom House konstaterar i sin rapport för 2013 att ryska myndigheter i allt större utsträckning försöker styra vad som publiceras i tidningar och på bloggar. Slutsatsen blev att den ryska pressen inte är fri.

Samtidigt som kränkningarna av de mänskliga rättigheterna ökar har den ryska presidenten inte varit lika populär som nu sedan 2008, visar en färsk opinionsmätning från det ryska Levada-centret. Hela 83 procent av ryssarna anser att Putin gör ett bra jobb som president. Det är 18 procent fler än vid årsskiftet. Förklaringen till uppsvinget är, enligt Lev Gudkov sociolog vid Levada-centret, Rysslands hårda hållning gentemot Ukraina.

– En våldsam anti-ukrainsk kampanj har lanserats. Myndigheterna har använt sig av krigets språk, talat om kampen mot fascismen, om masskonsolidering och enande, säger han till Radio Liberty.

Det är inte första gången som Putins popularitet växer i samband med en konflikt. Under krigen i Tjetjenien och Georgien ökade stödet för honom också. I samband med konflikter utnyttjar han den ryska stoltheten och en djupt rotad känsla av att ryssar är missförstådda i väst, anser Gudkov.

– Varje toppnotering har kommit i samband med militär krigsretorik, säger han.

Ett tips till den som vill veta mer om varför Putin är så populär i Ryssland är att läsa journalisten Kalle Kniiviläs nyutgivna bok ”Putins folk. Rysslands tysta majoritet”. Han har rest runt i Ryssland för att ta reda på varför folk stöder Putin. Många av dem han möter har varit med om att få sina löner sänkta, arbetslöshet och brist på mat. Men under Putins tid vid makten har den ryska ekonomin återhämtat sig rejält och många har fått det ekonomiskt bättre. För den som varit med om svåra ekonomiska umbäranden är det kanske viktigare med ekonomisk trygghet än mötes- och yttrandefrihet och hbtq-personers rättigheter.